100.000 de masini second hand înmatriculate în primele două luni. Estimări de până la 500.000 de unități pentru tot anul

La finele lunii februarie au fost înmatriculate în România aproximativ 100.000 de automobile second hand, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

mașini second hand

 

Aceasta situație se datorează unei distorsiuni a segmentului de autovehicule rulate din import, produsă de eliminarea de la 1 februarie a Timbrului de Mediu, fiind previzibil ca, fără măsuri corespunzătoare, situația să continue și în lunile următoare”, spun reprezentanții APIA.

Gabriel Sicoe, noul președinte al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), a declarat miercuri că pe piața de mașini noi deja se înregistrează diminuări la anumite modele care sunt puternic concurate de mașinile second hand din import, cu vechime de peste opt ani.

Față de peste 300.000 de mașini second hand înmatriculate în România, din import, în anul 2016, estimăm o cifră de cel puțin 500.000 de mașini second hand, din import, anul acesta”, a declarat Sicoe, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că pentru anul în curs se așteaptă la o reducere a îmnatriculărilor de mașini noi comparativ cu anul 2016, de la 130.000 de unități la aproximativ 100.000 de unități.

Adoptarea unor măsuri de descurajare a importurilor de mașini uzate

Noi am participat, împreună cu producătorii și importatorii, la reuniunile grupului de lucru organizat de Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu, am făcut propuneri în consecință atât pentru promovarea rapidă, operativă a programului de stimulare a mașinilor noi, cât și pentru lansarea unor măsuri de tehnice, fiscale, pentru diminuarea — că nu putem să stopăm — importurilor de mașini de ocazie”, a mai declarat președintele ACAROM.

Puțin peste 17.000 de mașini noi cumpărate în primele două luni

Conform APIA, în primele doua luni ale anului au fost vândute 17.216 unități, cu 15,1% mai mult decât în primele două luni din 2016. Autoturismele, care reprezintă 77,5% din vânzările înregistrate în aceste prime două luni din 2017 (13.339 unități), înregistrează o creștere de 15,6%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane), una de 13,3%.

Top-ul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus de catre Dacia, cu 4.012 unități, urmată de către Volkswagen, cu 2.015 unități, Ford 1.391 unități, Skoda 1.368 unități și Renault cu 1.267 unități.

În ceea ce privește autoturismele “verzi“ (electrice și hibride), ponderea acestora continuă să crească, înregistrând, în primele doua luni ale lui 2017, o pondere de 1,7% din total piață. Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante (cele electrice +125%, iar cele hibride +212%) și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme ce merită stimulat, așa cum se procedează și în multe alte state europene.

spot_img

Ultimele știri