11 specii de animale ce formeaza cupluri pe viata

Oamenii se gandesc la ei insisi ca la o specie ce se bazeaza pe incredere, dar cand vine vorba despre fidelitate adevarata multe animale ne pot da exemple mai bune despre ce inseamna sa mentii o relatie in timp.

Cu toate ca monogamia este ceva rar in viata salbatica, publicatia Mother Nature Network a identificat 11 specii de animalele ce formeaza perechi pe viata.

Gibonii sunt cele mai apropiate rude ale omului care formeaza perechi si le pastreaza toata viata. Intre cupluri se dezvolta legaturi extrem de puternice, iar ambele sexe se afla pe pozitii relativ egale in cadrul relatiei.

Lebedele sunt, de asemenea, monogame. Relatia dintr-un cuplu dureaza in general multi ani, si in unele cazuri toata viata. Loialitatea lor este atat de cunoscuta incat imaginea a 2 lebede ce inoata impreuna si isi apropie gaturile formand o inima a devenit un simbol al dragostei.

Si vulturii negri si-au castigat reputatia de parteneri loiali intr-o relatie. La aceasta se adauga insa si cea de parteneri gelosi, care se ataca violent in cazurile in care cineva ”calca stramb”.

Viata de familie

Pestii ingeri francezi sunt aproape imposibil de vazut singuri, intrucat traiesc, inoata si chiar vaneaza in cuplu. Ei formeaza perechi ce dureaza pana cand unul dintre pesti moare. Tot impreuna se apara impotriva altor perechi pentru a-si apara teritoriul.

Lupii au o viata de familie in care loialitatea este de multe ori mai puternica decat in cazul oamenilor. In general, haita este formata dintr-un mascul, o femela si rudele acestora.

Aceeasi legatura puternica se formeaza sin in cazul albatrosilor. Cu toate ca pot strabate distante mari zburand deasupra oceanelor, albatrosul se va intoarce de fiecare data in acelasi loc si la aceeasi femela in perioada imperecherii. Cuplurile se formeaza cu dansuri ritualice prin care pasarile isi demonstreaza afectiunea, iar legaturile lor dureaza ani intregi, de cele mai multe ori pana la moarte.

Si relatiile dintre insecte sunt uneori monogame. Intr-o colonie de termite, regina femela, sau matca, depune ouale, iar masculii mor la scurt timp dupa imperechere. Totusi, exista specii in care femela are un singur partener, denumit ”rege”, impreuna cu care da nastere intregului lor regat.

Cu toate ca cele mai multe rozatoare au o reputatie proasta si sunt cunoscute pentru promiscuitatea lor, soarecii de preerie formeaza perechi ce dureaza in general toata viata. Ei isi impart responsabilitatile si vizuina si chiar ingrijesc impreuna puii, ajutandu-se unul pe altul.

piatraonline.ro

”Pana cand moartea ne va desparti”

Exista un motiv pentru care turtulele au devenit un simbol al dragostei. Afectiunea si loialitatea lor l-au inspirat chiar si pe Shakespeare, cand a scris poemul ”Phoenix si Turtureaua”.

Vulturii americani sunt emblema Statelor Unite ale Americii si formeaza perechi ce dureaza toata viata, cu exceptia situatiei in care masculul moare sau devine impotent, proportie cu mult mai mica decat in cazul populatiei americane, unde rata divortului se apropie de 50%.

Dar daca nu pot oferi imaginea conventiona a dragostei, exista si paraziti care raman fideli partenerilor.  Viermii Schistosoma mansoni sunt de obicei mult mai credinciosi decat oamenii in care ”locuiesc”. Oricat de ”neromantic” ar suna, aceste vietati provoaca boala ”schistosoma”, iar cand se reproduc in corpul uman, ei formeaza perechi monogame si traiesc in cuplu.

Foto: mnn.com

Raluca Petrescu

 

spot_img

Ultimele știri