12/11/07 WWF – WWF si Tetra Pak lanseaza un proiect de impadurire in Parcul Natural Comana

WWF si Tetra Pak lanseaza un proiect de impadurire in Parcul Natural Comana

Bucuresti, 12 noiembrie 2007 – WWF Programul Dunare-Carpati Romania si Tetra Pak Romania au lansat un proiect de impadurire a unui hectar de padure in Parcul Natural Comana, jud. Giurgiu. Sambata, 10 noiembrie, angajati ai celor doua organizatii au plantat 200 puieti de stejar in aceasta arie protejata.

WWF si Tetra Pak colaboreaza la nivel international in proiecte privind managementul responsabil al padurilor, reducerea emisiilor de carbon si schimbarile climatice. Plantarea din Parcul Natural Comana reprezinta primul proiect pe care cele doua organizatii il deruleaza in Romania.

„Managementul responsabil al padurilor este o preocupare comuna pentru WWF si Tetra Pak, motiv pentru care am initiat colaborarea la nivel national dintre cele doua organizatii in acest domeniu. Proiectele WWF vizeaza conservarea padurilor si managementul durabil al acestora, care sa aduca beneficii atat oamenilor, cat si mediului.”, afirma Erika Stanciu, Coordonator Regional Arii Protejate, WWF Programul Dunare-Carpati.

„Exploatarea irationala a padurilor, taierile necontrolate, ilegale, dezvoltarea economica haotica, afecteaza din ce in ce mai mult zona forestiera, ariile protejate, chiar si zonele verzi din asezarile umane din Romania. Rezultatele au inceput sa se vada: creste numarul inundatiilor, alunecarilor de teren, se accentueaza seceta, mai ales in anumite zone, aerul oraselor devine mai greu respirabil. Prin extinderea pe suprafete mari, inclusiv in zonele urbane, actiunile de plantare ar putea atenua in mod semnificativ efectele exlpoatarii irationale a padurilor si distrugerii zonelor verzi.”, a precizat Stanciu.

„Dezvoltarea durabila are radacini adanci in filozofia Tetra Pak. Fondatorul companiei, Dr. Ruben Rausing, si-a dorit sa foloseasca cu preponderenta materii prime ce pot fi regenerate de natura. Ambalajele din carton folosesc in proportie de 75% celuloza, o sursa de materie prima continuu regenerabila, prin replantarea periodica a arborilor si taierea lor in mod controlat, cu respectarea principiilor biodiversitatii. Colaborand cu furnizori certificati in managementul forestier, care respecta standardele impuse de catre o autoritate independenta (Forest Stewardship Council), ne asiguram ca drepturile naturii sunt respectate. Activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resursele naturii. Pentru o dezvoltare durabila trebuie sa ne asiguram ca servim nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satiface nevoile lor”, afirma Catalina Siriteanu, director de Comunicare si Mediu, Tetra Pak Romania.

„Am agreat impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania impadurirea unui hectar de padure in Parcul Natural Comana. Ca un corolar al motto-ului Tetra Pak, „Protejeaza ce e bun”, ne-am angajat sa sprijinim si lucrarile de intretinere a puietilor, timp de 5 ani, adica atat cat este necesar pentru a ne asigura ca ce plantam astazi rezista in timp si se dezvolta armonios. Este primul pas in directia unui parteneriat solid pentru conservarea naturii in Romania”, a adaugat Catalina Siriteanu.

Locatia aleasa pentru impadurire, Parcul Natural Comana, este cea mai mare arie naturala protejata din Campia Romana. Aflata la mai putin de 40 km. de Bucuresti, in jud. Giurgiu, zona include o serie de elemente naturale deosebite, precum Balta Comana, padurile seculare de stejar si frasin sau rezervatiile de bujor romanesc si ghimpe. Reconstructia ecologica a unor zone distruse prin activitate umana necontrolata constituie un obiectiv important al acestei arii protejate.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: WWF Programul Dunare-Carpati Romania, persoana de contact Dana Caratas, responsabil comunicare, tel.: 0730 098 712, e-mail: dcaratas@wwfdcp.ro sau Tetra Pak Romania, persoana de contact Daniela Cirmaciu, tel. 316 206 887, e-mail Daniela.Cirmaciu@tetrapak.com.

Despre Tetra Pak:

Tetra Pak este lider mondial in domeniul procesarii si ambalarii alimentelor si face parte din grupul industrial suedez Tetra Laval. Este prezent in mai mult de 165 de piete din lume si are peste 20,000 angajati. Tetra Pak se afla in Romania din anul 1993 cu o companie de marketing, comercializare si asistenta tehnica.

Tetra Pak crede in asumarea cu responsabilitate a pozitiei de lider in industria de profil, pentru crearea unei cresteri profitabile, in armonie cu protectia mediului inconjurator si cu o buna conduita sociala. Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la http://www.tetrapak.com/romania

Despre WWF (World Wide Fund for Nature:

Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte de conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
– conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
– utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile;
– reducerea poluarii si a consumului irational.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. Detalii la www.panda.org/romania.

spot_img

Ultimele știri