20/12/07 Greenpeace – Raportul de activitate pe 2007

Raportul de activitate al Fundatiei Greenpeace CEE Romania

Bucuresti, 20 decembrie 2007 – Cu un buget total de 95.000 de euro Greenpeace a reusit in anul 2007 victorii notabile in toate campanile desfasurate in Romania pentru protejarea mediului. Echipa noastra si voluntarii doresc sa va multumeasca voua celor ce ne-ati sprijinit si ati crezut in campaniile Greenpeace in acest an si va dorim Sarbatori curate in suflet si in tot ceea ce ne inconjoara. Sa credem cu mai multa tarie in noi insine si sa nu ne indoim de propria putere de a fi "actori" si nu "spectatori" pe scena vietii. Chiar si un grup mic de oameni dedicati poate schimba lumea!

Organisme modificate genetic (OMG)

Campania impotriva OMG inceputa inca din 2005 a fost cea mai activa campanie a organizatiei in Romania in acest an, iar rezultatele au aparut inca de la inceputul anului cand a fost interzisa cultivarea soiei MG. Campania a urmarit apoi interzicerea porumbului MG, o amenintare si mai mare, intrucat au aparut studii noi care demonstreaza efecte toxice pentru rinichi si ficat, ori Romania este tara ce cultiva aceasta planta pe cele mai intinse suprafete din Europa si mamaliga este un aliment de baza pentru majoritatea romanilor. Ca urmare a actiunilor sustinute de-a lungul intregului an conducerea instabila de la Ministerul Agriculturii (au fost schimbati 3 ministri) s-a declarat in sfarsit sustinatoare a interzicerii porumbului MG daca Ministerul Mediului va declansa procedurile legale necesare. Marea majoritate a supermarket-urilor a eliminat alimentele MG din rafturi, producatorii nu mai folosesc OMG la fabricarea alimentelor, iar fermierii au evitat sa cultive porumbul MG. Doar 0,01% din productia anului 2007 de porumb a fost MG.

Ianuarie – La sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) se desfasoara o intalnire care are drept scop sa il ajute pe Dan Stefan Motreanu, Ministrul Agriculturii sa formuleze opinia institutiei pe care o reprezinta referitor la introducerea in cultura Romania a porumbului MG produs de compania Monsanto. Printr-o actiune de protest in fata cladirii ministerului, voluntari Greenpeace le-au oferit angajatilor ministerului si participantilor la dezbatere floricele de porumb MG. Acestia nici nu au servit floricele si nici sa ia vreo decizie.
Februarie – Activisti Greenpeace din Romania, Austria, Ungaria si Polonia au desfasurat o activitate pasnica in fata cladirii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru a atrage atentia Ministrului Motreanu ca Romania nu are nevoie de porumbul MG MON810 al companiei Monsanto care ar combate daunatorii. Activistii au oferit Ministerului 100 kg de seminte de porumb romanesc nemodificat genetic foarte eficient in combaterea daunatorilor.

August – Greenpeace lanseaza campania de piata impotriva OMG prin publicarea sondajului de opinie care arata ca 67% dintre romani refuza categoric sa consume alimente MG si a primei editii a ghidului consumatorului care contine clasamentul supermarket-urilor in functie de politica lor cu privire la vanzarea de alimente MG.

August – Activisti Greenpeace au desfasurat la magazinul CORA din strada Lujerului, Bucuresti, o activitate de protest deoarece hipermarket-ul nu poate garanta ca vinde alimente fara OMG nici macar pentru propria marca (Winnie). Conducerea CORA promite sa elimine alimentele MG din rafturi in cel mai scurt timp posibil.
Septembrie – Greenpeace pune carantina in Insula Mare a Brailei dupa ce investigatiile din camp au confirmat culturi ilegale de soia si porumb MG. Greenpeace cere Guvernului Romaniei si Comisiei Europene sa ia masuri imediate pentru a localiza si pentru a distruge productia ilegala de plante MG inainte ca acestea sa ajunga in alimente.

Septembrie – 30 de activisti Greenpeace din 9 state membre ale UE au adresat cererea de interzicere a OMG Ministrului Remes. Alpinistii au urcat pe acoperisul Ministerului Agriculturii si au desfasurat un banner ce exprima un porumb grotesc inalt cat cladirea institutiei. La intrarea principala in cladirea Ministerului activistii au afisat un banner cu mesajul „Contaminarea cu OMG incepe aici”. Intrarea institutiei a fost incadrata de un banner cu textul: „Ministerul Agriculturii si Organismelor Modificate Genetic” si semnul international ce exprima „hazard biologic”. Pe trotuarul din fata ministerului trecatorii au putut viziona o expozitie foto compusa din 9 panouri insotite de texte explicative in legatura cu riscurile OMG pentru mediu si agricultura. Conducerea Ministerului organizeaza o conferinta de presa chiar in timpul protestului, iar Secretarul de Stat pentru Agricultura, Gheorghe Albu anunta ca Ministerul sau sustine interzicerea cultivarii de OMG daca Ministerul Mediului va lua o asemenea decizie.

Septembrie – Activisti Greenpeace au expus la podul ce traverseaza canalul Dunare-Marea Neagra din Agigea un banner de 30×20 m mesajul „UE Spune nu OMG”, „EU says NO to GMO”. Mesajul reprezinta vointa anti OMG a majoritatii europenilor adresata politicienilor de la Bucuresti si celor de la Bruxelles. 22 de activisti au ales Agigea deoarece acesta este punctul de descarcare al vapoarelor ce transporta organisme modificate genetic (OMG) din SUA si Argentina. La Agigea OMG sunt incarcate in barje care pornesc mai departe catre alte state membre ale UE (Ungaria, Slovacia, Austria).

Septembrie – Activisti Greenpeace protesteaza impotriva OMG la Academia Romana din Bucuresti unde Ambasada Americii a adus lobby-sti ai industriei OMG pentru a tine prezentari pentru academicieni, politicieni si presa. Ambasada interzice accesul reprezentantilor Greenpeace la dezbatere, iar Jandarmeria acorda avertisment activistilor.

Octombrie – 10 activisti Greenpeace au confiscat painea modificata genetic (MG) din rafturile supermarket-ului Carrefour Orhideea deoarece rezultatele testelor de laborator arata ca painea produsa de Snack Attack, distribuita si in magazinele Carrefour din Bucuresti contine soia MG si nu este etichetata corespunzator. Carrefour retrage imediat de pe piata toate produsele Snack Attack. Producatorul se arata de asemenea sensibil la aceasta problema si reactioneaza imediat. Snack Attack isi face publica pozitia anti OMG, iar produsele acestora revin pe rafturi libere de OMG.

Octombrie – Profesorul Gilles-Eric Seralini prezinta intr-o conferinta de presa organizata de Greenpeace si SRR argumente stiintifice care demonstreaza semne de toxicitate ale organismelor modificate genetic produse de Monsanto si comercializate pentru alimentatie si furajare.

Noiembrie – Este publicata editia a II-a a ghidului OMG pentru consumatori. CORA si Penny elimina toate alimentele MG din rafturi. Mega Image si Auchan garanteaza pentru produsele marcilor proprii ca nu contin OMG. Activistii Greenpeace au distribuit la supermarket-uri din Bucuresti si Braila 4000 de ghiduri.

Noiembrie – Adrian Radulescu, Presedintele LAPAR, il ameninta cu impuscarea pe Gabriel Paun, coordonatorul de campanii al Greenpeace Romania in direct la Realitatea TV intr-o emisiune despre OMG. Organizatia nu mai este dispusa sa accepte amenintarile repetate ale sustinatorilor industriei OMG, iar Paun a depus plangere penala impotriva domnului Radulescu, cazul fiind in prezent investigat de politie.

Noiembrie – O coalitie de 46 de organizatii si producatori de alimente cere Ministrului Mediului, Attila Korodi sa interzica importul si cultivarea de OMG in Romania. Ministrul promite sa ia o decizie inainte de sfarsitul anului.

Decembrie – Greenpeace ii atrage atentia Ministrului Korodi ca si-a incalcat promisiunea cu privire la decizia asupra OMG. Un activist Greenpeace deghizat in Moa Craciun si o activista in Craciunita i-au oferit Ministrului un platou de mamaliga etichetata cu mesajul „Atentie, poate contine OMG!” si un sac plin cu alte alimente suspecte. Ministrul si-a reinnoit promisiunea si si-a exprimat credinta ca problema OMG va fi rezolvata in viitor.
Peisajul forestier intact (PFI) din Grupa Muntilor Retezat-Godeanu

Campania pentru protejarea PFI din Retezat a inceput in 2006 cand Greenpeace a anuntat descoperirea PFI si constructia ilegala a DN 66A Petrosani – Baile Herculane. Constructia fusese suspendata in noiembrie si un studiu stiintific pentru fundamentarea PFI a fost imediat comandat de Ministerul Mediului.

Aprilie – Greenpeace atrage atentia Prim-Ministrului Calin-Popescu Tariceanu ca Presedintele Basescu sprjina public reluarea in forta a constructiei ilegale a DN66A care distruge peisajul forestier intact (PFI) din muntii Retezat-Godeanu.

Iunie – Pe masura ce lucrarile la DN 66A avanseaza Greenpeace atrage din nou atentia Guvernului Romaniei, Garzii de Mediu si Comisiei Europene. Constructia este suspendata imediat, iar Presedintele Basescu sesizeaza Parchetul General pentru aceasta decizie si intimideaza Garda de Mediu.

Iulie – O coalitie de 16 ONG-uri de mediu, intre care si Greenpeace ii cer Presedintelui Basescu sa inceteze sa mai sustina perpetuarea ilegalitatii in cazul DN 66A deoarece constructia s-a desfasurat fara studiu de impact actualizat, fara acord de mediu, fara avizul Natura 2000 al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, precum si fara avizul Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat.

Decembrie – Cu ocazia reuniunii membrilor Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat s-a discutat posibilitatea protejarii prin lege a PFI prin includerea sa integrala in arii naturale protejate.

Energie/Schimbari climatice

Greenpeace a participat la formualrea politicii energetice in Romania si a incercat sa introduca in atentia politicienilor dezbaterea pentru alternativele la politica energetica curenta. Chiar daca Minstrul Economiei si Comertului a aratat ca nu vrea sa se gandeasca decat la energie nucleara si la carbuni, cateva partide politice si unii politicieni independenti pregatesc in prezent o lege pentru promovarea surselor de energie regenerabila bazata pe experienta de succes din Germania, Spania si Cehia. Un activist imbracat in costum de urs polar si rostogolind un glob pamantesc urias la Patinoarul din Drumul Taberei a adresat Primului-Ministru Calin Popescu Tariceanu mesajul "Schimbari climatice – NU, Energie verde – DA". Primul Ministru urma sa participe la Summit-ul de primavara ce va decide obiectivele Uniunii Europene privind evolutia regimului climatic international.

In privinta energiei nucleare organziatia a sprijinit rezistenta impotriva centralei nucleare de la Belene din Sudul Romaniei si a revigorat dezbaterea de la Cernavoda cerand alternative pentru reactoarele 3 si 4. Am insistat pe efectele emisiilor de tritium din reactoarele canadiene CANDU 6 folosite la Cernavoda. In cadrul dezbaterii publice de la Cernavoda, am reusit sa infruntam intimidarile companiilor si autoritatilor care sustin energia nucleara.

Rosia Montana

Campania pentru stoparea proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana a cunoscut in acest an cele mai bune rezultate de la inceputul sau in anul 2002.

In cursul lunii septembrie, Attila Korodi, Ministrul Mediului a anuntat ca procedura de evaluare a proiectului minier de la Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept. Mai mult, in luna noimebrie Curtea de Apel Brasov a anulat certificatul de descarcare de sarcina arheologica emis de Ministerul Culturii pentru masivul Carnic, unde se afla o importanta parte a zacamantului auroargintifer de la Rosia Montana. Ca urmare, Rosia Montana Gold Corporation a inceput sa isi faca bagajele si a anuntat luna aceasta reducerea activitatilor cu 67%. Asadar este un an de sarbatoare pentru locuitorii din Rosia Montana si pentru toti activistii care au depus eforturi deosebite in aceasta campanie in ultimii 5 ani.

Greenpeace a sprijinit activ „Coalitia Romania Fara Cianuri” care este o initiativa a societatii civile ce urmareste interzicerea prin lege a cianurii in minerit pe considerente sociale, economice si de mediu. In prezent legea se afla la Parlament unde urmeaza a fi supusa votului. Coalitia urmareste de asemenea prin sprijinul europarlamentarilor militanti pentru cauzaprotectiei mediului interzicerea cianurii in minerit chiar la nivel european.

spot_img

Ultimele știri