2015, anul cu cea mai bună performanță pentru Recolamp

Recolamp a colectat anul trecut 659 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat, ceea ce reprezintă peste 40% din media vânzărilor pe ultimii trei ani.

recolamp

Este anul cu cea mai bună performanță și cu cea mai mare cantitate de deșeuri gestionată. În fiecare lună, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente și de surse de iluminat de la 400 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Am reușit acest lucru datorită Protocoalelor de Colaborare pe care le avem încheiate cu peste 10.600 de spații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe”, spune Directorul General al Asociației Recolamp, Béla Kovács.

În 2015, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri – 18.098 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate.

De la 1 ianuarie 2016, avem pentru prima oară în legislația națională o țintă clară de colectare, de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”,a explicat Béla Kovács.

Orice companie din România poate solicita în continuare containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

 

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp în 2015, participanții Recolamp au introdus pe piața din România circa 7 milioane de unități de echipamente de iluminat – cifre în ușoară creștere (5%) față de cele înregistrate în 2014. Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,85 lei – pentru categoriile „5 b-e” sau 0,75 lei – pentru categoriile „5 a” și „5f” (nu include TVA) aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației.

spot_img

Ultimele știri