Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

2036, anul în care schimbările climatice ating pragul critic

2036 ar putea fi, potrivit calculelor realizate de climatologul Michael Mann, anul în care temperatura medie globală va atinge un prag critic pentru om. Şi climatologul Roxana Bojariu împărtășește ideea potrivit căreia efectul ce mai de temult al schimbărilor climatic poate fi dispariția specie umane

Efectul cel  mai de temut al schimbărilor climatice poate fi dispariția speciei umane, dacă nu ne concentrăm pe reducerea poluării la nivel global”, a declarat, pentru Green Report, climatologul Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu a specificat că efectele economice și de mediu ale dezastrelor naturale devin din ce în ce mai vizibile și mai grave.

De ce este considerat 2036 un prag periculos pentru om? Potrivit celui de-al IV-lea Raport al GIEC, publicat în 2013, dacă temperatura de la suprafața Terrei va crește cu 2 grade Celsius, față de sfârșitul secolului al XIX-lea, specialiștii ne asigură că toate aspectele civilizației umane vor avea de suferit începând cu cu economia, hrana sau apa și încheind cu securitatea națională”, a spus Michael Mann.

Roxana Bojariu consideră că schimbările climatice influențează deja ecosistemul și viața de zi cu zi a omului. Oamenii de știință se așteaptă ca în viitor inundațiile, seceta și incendiile, mai ales cele din păduri, să crească afectând semnificativ viața oamenilor și bunurile materiale.

GIEC 2014:  Acțiuni rapide
împotriva schimbărilor climatice

Limitarea încălzirii climatice la 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială este încă posibilă, dar presupune acțiuni rapide în vederea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40 până la 70% până în 2050, potrivit ultimelor aprecieri ale experților GIEC.

Fără o schimbare majoră și rapidă în mediul energetic mondial foarte dependent de cărbune și petrol, creșterea temperaturii mondiale va fi de 3,7 până la 4,8 grade Celsius la orizontul lui 2100, potrivit unui document publicat duminică la Berlin de Grupul interguvernamental de experți asupra climatului (GIEC).

spot_img

Ultimele știri