49 de milioane de oameni, afectaţi de secetă în sudul Africii

in Siguranta alimentara 16 February 2016219 Views

Fenomenul meteo El Nino şi seceta pe care a generat-o în Sudul Africii ar putea afecta vieţile a peste 49 de milioane de persoane. Estimarea aparţine experţilor din Programul Alimentar Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Seceta El Nino

El Nino se produce în zona sudică a Oceanului Pacific, fiind cauzat de încălzirea la suprafaţă a apelor oceanului şi de deplasarea lor dinspre vest spre est. Fenomentul generează secetă, furtuni şi inundaţii.

Anul acesta, a avut loc cea mai lungă şi cea mai severă manifestare a sa din ultimii 35 de ani. În perioada octombrie – decembrie, cantitatea de ploaie înregistrată a fost cea mai mică din 1981 şi până în prezent.

Conform previziunilor meteo, nici vremea din intervalul ianuarie-martie nu va aduce suficiente precipitaţii pentru a evita „una dintre cele mai mari secete de până acum”. 14 milioane de oameni se confruntă deja cu foamete în regiune. Specialiştii ONU estimează că numărul lor va ajunge la 49 de milioane, majoritatea (40 de milioane) din zone rurale.

În ţări precum Lesotho, Swaziland, Zambia şi Zimbabwe, muncile agricole au început cu o întârziere de 2 luni, afectând grav productivitatea. În Zimbabwe, producţia de porumb s-a înjumătăţit deja faţă de anul trecut, iar preţurile au crescut cu 53%.

 

Citeşte şi:

10 milioane de etiopieni suferă de foame din cauza celei mai grave secete din ultimii 30 de ani

Comentarii

comentarii