Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: 2007, Anul Mediului

In toate centrele educationale din lume, principalele probleme studiate au fost schimbarea climei si masurile pe care omenirea e datoare sa le adopte pentru a opri dezastrul. Pamantenii au fost preocupati anul trecut de problemele provocate de fenomenul incalzirii globale.

Printre evenimentele notabile petrecute in anul 2007 sunt cateva de amploare care au avut drept pivot problematica protejarii mediului. Nu intamplator, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unor personalitati care au militat pentru protejarea planetei!

Caldura excesiva din vara anului 2006, reluata in 2007, a facut din incalzirea globala un subiect atat de "fierbinte" incat oamenii s-au decis sa rezolve aceasta problema inainte de a fi prea tarziu.

Ziua de 2 februarie 2007 va ramane in istoria omenirii drept ziua in care omul a fost declarat oficial "vinovat" in procesul incalzirii globale. Achim Steiner, cauzelor incalzirii globale. Teoria sa a facut inconjurul presei si pentru multi a fost chiar mai incomoda decat adevarul lui Gore.

Stramtoarea Nordului, complet topita

Vara a continuat la fel de fierbinte cu vestea ca, pentru prima oara de cand stim noi, Stramtoarea Nordului s-a dezghetat complet. Am vazut filme impresionante, cu ursi polari plutind pe blocuri de gheata minuscule sau inecandu-se in apele oceanului. S-au facut propuneri, s-au emis verdicte. Unii au incercat sa fertilizeze oceanul cu pilitura de fier, in speranta ca vor stimula dezvoltarea algelor care consuma, in mod natural, mult dioxid de carbon.

Altii au inventat scuturi antisolare sau au incercat sa creeze organisme capabile sa manance plastic si sa produca petrol! Au urmat, desigur, excesele. Problema uleiului de palmier, de pilda, ce urma sa fie folosit pe post de combustibil, in loc de motorina. Calculele au scos la lumina un alt adevar ingrijorator: daca ocupam terenurile agricole cu palmieri sau porumb pentru ulei combustibil, n-o sa mai avem terenuri pe care sa ne producem hrana! Si asa a trecut vara.

Vulcanii submarini, surse de metan

Spre toamna am aflat ca pe fundul oceanului planetar se afla 201.055 vulcani activi si cu totii emit metan, care se imprastie in atmosfera si accentueaza efectul de sera. Apoi a venit vestea ca cea mai veche roca de pe Terra se afla in Groenlanda si are 3,8 miliarde de ani. Cel mai "batran ADN" a fost descoperit tot acolo, dar are numai vreo 450.000 de ani vechime. Cand tocmai eram mandri ca viata e atat de tanara pe Pamant, a cazut ca un trasnet vestea ca delfinii Bajji, din apele fluviului Yangtze, au disparut.

Summitul de la Bali

Cele peste 180 de tari prezente in decembrie, la Bali, la Conferinta oragnizata de ONU despre schimbarea climei, au dovedit cat de important este subiectul incalzirii globale pentru pamanteni. De altfel, pe intreaga planeta, luptele politice s-au dat in jurul acestei tematici fierbinti. De pilda, in Australia, noul premier a promis in campanie ca va semna protocolul de la Kyoto si, promovand o politica "verde", a fost ales.

Spre meritul lui, primul sau act oficial a fost aderarea Australiei la cunoscutul pact climatic. Acum, pe ultimii metri ai anului, Schwarzenegger promite ca, imediat ce va incepe anul 2008, il va da in judecata pe Bush pentru ca nu e lasat sa impuna legi antipoluare in California! Inca 16 state adera la programul californian si ameninta administratia de la Casa Alba ca vor sustine financiar acest proces.

Prin urmare, un an plin de evenimente "verzi". 2007 a fost, fara tagada, anul in care pamantenii au devenit constienti de amenintarea incalzirii climatice si, desigur, anii care vor veni vor fi chiar mai preocupati de problematica protectiei mediului. Probabil, pentru ca altfel nu se mai poate.

Al Gore, pe 13 decembrie 2007, s-a adresat delegatilor prezenti la Conferinta ONU pe teme climatice, de la Bali, avertizand ca planeta are nevoie de masuri imediate de reducere a poluariidirectorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, a rostit rar, in fata unui larg auditoriu adunat la Paris, verdictul oamenilor de stiinta: "Omul, prin arderea combustibililor fosili, este vinovat in procent de 90% de accentuarea fenomenului de incalzire globala".

Pentru redactarea acestei fraze, in luna ianuarie, premergatoare conferintei, au fost alcatuite, in intreaga lume, 29.000 de rapoarte stiintifice privind modificarile climatice din prezent si din trecut.

Exagerari si legende inerente

Asaltul mediatic pe teme climatice a fost fara precedent. Unii au imbratisat scenariul apocaliptic si au inceput sa prezica dezastre la scara planetara, in timp ce altii, dimpotriva, au contestat din rasputeri ideea ca omul poate schimba ceva reducand poluarea.

Apele mediatice s-au tulburat si au fost limpezite abia in luna mai, cand revista "New Scientist" a lansat "Ghidul perplecsilor: Cele 26 de mituri ale incalzirii globale". Concluzia tuturor oamenilor de stiinta consultati a fost ca omul are o vina, pentru ca a deteriorat mediul, dar la fel de bine ar putea fi doar o simpla "colaborare nefasta", intrucat vinovat e si Soarele, pentru ca radiaza mai tare, precum si metanul, care iese din oceane. In plus, oricum, nu e prima oara cand are loc un astfel de fenomen, dar acum e, desigur, mai grav ca oricand, in primul rand pentru ca suntem noi cei afectati.

Bush si-a schimbat atitudinea

Dupa ce a declarat initial ca dioxidul de carbon nu polueaza, presedintele Bush s-a lasat convins ca sunt necesare masuri impotriva poluarii si a promis ca Statele Unite vor conduce lupta impotriva incalzirii globale. Aceasta schimbare spectaculoasa de atitudine s-a produs la inceputul lunii iunie, cu ocazia Summitului G8, cand George W. Bush a fost induplecat de cancelarul Angela Merkel sa priveasca mai atent previziunile oamenilor de stiinta. Liderul de la Casa Alba a intrat astfel in fratia celor dispusi sa lupte pentru stoparea incalzirii globale, iar unii se hazardeaza sa parieze ca presedintele american isi doreste sa promoveze personal un acord concret la intalnirea din Hawaii, prezidata de SUA.

"Un adevar incomod", atacat stiintific

Dupa G8, principalul eveniment legat de mediu a fost atacul la adresa documentarului "An Inconvenient Truth", creatia fostului vicepresedinte democrat Al Gore. Au curs valuri de cerneala pe acest subiect. Filmul, atat de apreciat in intreaga lume, a fost pus la zid de un grup de cercetatori britanici, la cererea unui parinte "ingrijorat". Pornind de la faptul ca ar putea fi prezentat in scoli, ca material didactic, documentarul a fost supus unei comisii pentru stiinta si educatie, din Londra.

Raspunsul a fost dur: documentarul poate fi prezentat in scolile britanice numai daca realizatorii accepta adaugarea unei introduceri care sa precizeze cele noua greseli stiintifice incluse in text! Noua greseli! O astfel de jignire nu putea fi spalata decat de un premiu Nobel pentru Pace, pe care, de altfel, Al Gore l-a si primit. Fostul vicepresedinte nu s-a suparat, dar teoriile conspiratiei au continuat sa apara.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri