Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Caldura Pamantului topeste Groenlanda

Oamenii de stiinta au descoperit unul dintre motivele pentru care calota glaciara a insulei Groenlanda se topeste. Acolo exista un punct fierbinte din crusta terestra, situat in nord-estul insulei de gheata, care contribuie alaturi de alti factori la topirea accelerata a calotei.

Punctul fierbinte pe care cercetatorii l-au localizat in nord-estul Groenlandei se afla, de asemenea, sub un sit, unde recent a fost descoperit un flux de gheata. Cercetatorii estimeaza ca punctul cald ar putea lubrifia baza calotei glaciare, ceea ce ar face ca blocurile de gheata sa se deplaseze mult mai repede spre ocean. Odata ajunsa in mare, gheata se topeste foarte repede si contribuie astfel la cresterea nivelului oceanului planetar.

"Comportamentul calotei glaciare este un barometru important al schimbarii climatice globale. Pentru a ne putea da seama de impactul pe care actiunile oamenilor il au asupra schimbarilor climei, trebuie sa intelegem, de asemenea, fenomenele naturale care contribuie la topirea marii insule", a spus Ralph von Frese, coordonatorul proiectului si profesor de geologie la Universitatea din Ohio.

Un curent pune in miscare calota

"Sub crusta terestra se afla mantaua care acopera nucleul Pamantului. Grosimea crustei variaza dintr-un loc in altul. Desi crusta este foarte groasa, mantaua este atat de calda, incat temperaturile la doar cateva mile in adancul crustei ajung la sute de grade Farenheit.

Atat in Groenlanda, cat si in Antarctica, variatiile grosimii din crusta terestra vor face ca anumite regiuni sa fie mai calde decat altele", a explicat von Frese. Grosimea ghetii, temperatura inregistrata la baza calotei, precum si topografia locala contribuie la formarea unui curent asemanator unui rau de gheata care pune in miscare calota glaciara.

In ultimii ani, acest curent a condus gheata din insula spre mare mai repede decat de obicei. Rezultatul: cantitatea de gheata s-a diminuat. "Daca s-ar topi toata calota glaciara a Groenlandei, Florida, New Orleans, intreg New York-ul, precum si alte localitati de coasta ar intra sub ape", a mai spus von Frese.

Curentii duc gheata in mare

Blocul de gheata din nord-estul Groenlandei da cele mai mari batai de cap oamenilor de stiinta. Pana in 1991, acestia nu stiau de existenta curentilor, cand, prin satelit, a fost observat unul pentru prima data. Unul dintre curenti a transportat o mare cantitate de gheata, pe o distanta de 400 de mile din interiorul insulei pana in mare.

"Curentii trebuie sa aiba un motiv pentru care se afla in aceste locuri. Si, din punctul nostru de vedere, este foarte ciudat ca un asemenea curent sa fie depistat in mijlocul calotei glaciare", a mai spus von Frese. Mai mult decat atat, cercetatotii au specificat ca "punctul fierbinte" a fost descoperit chiar sub acest curent. Ce a cauzat insa formarea punctului fierbinte?

Aceasta este insa intrebarea la care cercetatorii incearca sa gaseasca un raspuns. Unii se gandeau ca ar fi posibil ca, acolo jos, sa existe un vulcan. "Noi credem insa ca este vorba despre modul in care caldura se distribuie la baza ghetii", a explicat un expert implicat in proiectul de cercetare.

Punctele fierbinti, atent cercetate

"Observatiile recente ne-au facut sa admitem ca aceasta calota glaciara este mult mai activa decat ne-am putea noi imagina. In ultima vreme au avut loc schimbari rapide in ceea ce priveste ritmul de topire a ghetarilor.

Un asemenea comportament poate fi legat de conditiile care se gasesc la baza calotei glaciare. Punctele fierbinti, precum cel descoperit in nord-estul Groenlandei, trebuie supuse unei cercetari minutioase de acum inainte", a spus Kees van der Veen, colaborator in cadrul proiectului.

"Deja a avut loc prima incercare de cuantificare a variatiilor caldurii geo-termale si vom combina toate teoriile existente pentru a intelege cat de mult contribuie aceste puncte fierbinti la topirea marii insule de gheata. Oamenii de stiinta intentioneaza sa realizeze aceleasi cercetari si in Antarctica.

spot_img

Ultimele știri