Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Sarbatori de iarna printre ape

Cine prefera linistea si nu vrea sa cheltuiasca foarte multi bani de Revelion poate alege, in locul muntelui, cabanele traditionale din satele Deltei Dunarii. Administratorii pensiunilor din Delta Dunarii mizeaza pe meniul special cu sarmale si carnati din carne de peste pentru atragerea clientilor.

De Anul Nou, turistii pot alege pescuitul la copca sau partidele de pescuit la stiuca si la crap, in zone speciale, momite de catre organizatori Foto: afp

Din cele aproximativ 40 de pensiuni incluse in reteaua Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Tulcea, doar 12 si-au facut curaj sa deschida portile turistilor in perioada sarbatorilor de iarna. Iar decizia n-a fost rea deloc. Pentru noaptea care marcheaza cumpana dintre ani, pensiunile din Crisan, Murighiol, Dunavatu de Jos si Sulina si-au vandut deja locurile in proportie de 90%.

Daca in ultimele sezoane de vara numarul de turisti care si-au petrecut vacanta in satele din Delta Dunarii s-a dublat, pe timp de iarna, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa nu intra inca pe lista preferintelor romanilor.

“Pana vom reusi sa acoperim sezonul rece, sa gasim activitati, servicii, cu care sa-i atragem, e cam dificil, pentru ca si vremea e pacatoasa in aceasta perioada, vantul e cumplit”, spune viceprimarul Sulinei, Sorin Popa. Cu toate acestea, administratorii pensiunilor s-au gandit, anul acesta, ca oamenii care au nevoie de liniste si care sunt dornici sa petreaca un Revelion mai putin costisitor pot fi usor atrasi prin promovarea traditiilor specifice Deltei Dunarii.

Corul rusilor lipoveni

In Sulina, de exemplu, exista locuitori apartinand foarte multor etnii: grecii, rusii lipoveni, haholii, ucrainenii si chiar italienii sunt doar cateva dintre ele.

Unele pensiuni din acest oras vor apela la inovatii pentru clientii lor. “Fiecare client este obisnuit cu niste obiceiuri cu care a crescut. Tocmai de aceea am apelat la prezentarea altor obiceiuri. Eu voi avea un program cu ansamblul rusilor lipoveni care vor veni sa colinde in fiecare seara, de sarbatori, sunt vreo 18 batranele si vreo doi batranei. Vor face un program artistic frumos, dupa parerea mea”, ne-a spus administratorul pensiunii “Perla” din Sulina, Dragos Ionita.

Pensiunea “Perla” s-a deschis de doar cateva luni, insa majoritatea camerelor s-au rezervat, pentru perioada sarbatorilor de iarna. Ionita nu se teme de concurenta. “Ma ajuta foarte mult pozitia pensiunii, langa centru. Sincer sa fiu, mi-era teama, cand am dat drumul la afacere, ca nu voi avea turisti, dar ceilalti operatori cu care am relatii m-au incurajat, mi-au zis sa-i dau drumul, caci o sa fie bine”, a mai spus administratorul pensiunii.

Totusi, acesta se bazeaza pe curiozitatea oamenilor, tinand cont de faptul ca e o casa noua, si vrea sa intre cat mai agresiv pe piata. El spune ca deja a batut palma cu doi operatori de transport naval pentru promovarea pensiunii pe biletele lor. “Sper ca oricarui om care vine cu un business aici sa-i starneasca interesul reclama de pe spatele biletului si sa incerce sa se cazeze, sa manance la noi. Sper sa depasesc cu brio inceputul acestei afaceri”, a mai adaugat Ionita.

Traditie imbinata cu diversitate

Pentru a-si face clientii sa se simta cat mai bine, o parte dintre proprietari si-au amenajat fiecare camera a pensiunii in alt stil. Diferenta dintre alte zone ale tarii si Delta Dunarii se simte insa nu atat la cazare, cat mai ales la bucatarie. „De sarbatori putem pregati un bors din peste diferit, avem de toate: stiuca, biban…

Avem o marinata de scrumbie pe care am facut-o inca din primavara, adica scrumbie in otet, facem din ea o salata extraordinara, cu legume, avem o marinata de stiuca cu legume, avem crap din care putem gati un protap, un crap la cuptor, o saramura“, spun administratorii Pensiunii Morena, de cinci margarete, din localitatea Murighiol.

Peste in foi de vita-de-vie

Meniul din specialitati de peste reprezinta principala atractie pentru potentialii turisti, potrivit administratorilor celor mai multe pensiuni.

Pe langa borsul traditional, bucatarii din Delta vor sa-si impresioneze clientii, anul acesta, cu sarmale si carnati facuti din carne de peste. Pentru cei care nu vor sa experimenteze mancaruri noi, insa, proprietarii pensiunilor anunta ca din meniuri nu vor lipsi bucatele din carne de porc.

In afara de mancarea de peste, unii operatori mizeaza si pe dorinta clientilor de a pescui odata cu intrarea in noul an. „Oferta Deltei a fost in fiecare an in primul rand pentru preparatele pe baza de peste, pentru peisaj, chiar daca este iarna, pentru un pescuit la sfarsit si inceput de an“, spune Gheroghe Zorica, proprietarul pensiunii Tamarin din Uzlina

Revelion in Delta Dunarii,la preturi rezonabile

Sarbatorile de iarna petrecute la munte sunt de cel putin doua ori mai scumpe decat in zona rezervatiei biosferei. Un Revelion in Delta, la o pensiune de trei stele, costa 650 de lei de persoana, patru nopti, cinci zile, cu servicii complete, in comparatie cu aceeasi perioada, petrecuta pe Valea Prahovei, pentru care trebuie sa scoatem din buzunar 1.500 de lei. Exista, bineinteles, optiuni si mai scumpe.

Pentru sarbatorirea Anului Nou, pretul unui sejur de patru nopti ajunge in alte pensiuni la 760 lei de persoana, cu cazare in camera dubla, sau la 940 lei, cu cazare intr-o camera cu un singur pat. In preturi sunt incluse bautura si mancare din belsug, anunta proprietarii pensiunilor.

Revelion de cinci stele

Si la cinci margarete, pensiunile sunt accesibile. Pentru un program de cinci zile, in preajma Revelionului, cei care opteaza pentru pensiunea “Morena” din Murighiol, singura pensiune de cinci stele din Delta, vor scoate din buzunar o mie de lei, avand toate mesele incluse in pret.

Reprezentantii asociatiei de turism ANTREC spun ca in Delta vin, in primul rand, oamenii cu spirit de aventura. Iarna, aceasta regiune este aleasa de cei care vor sa petreaca un Revelion cu adevarat special.

Activitati in Delta de sarbatori

Pe langa traditia slava a localnicilor, cu corurile locale si cu vizitele la biserica, cu preparatele traditionale, excursiile in mijlocul baltilor au, iarna, un farmec special, potrivit presedintelui filialei tulcene ANTREC, Silviu Gheorghe.

“Se pleaca la pescuit la copca, iar daca nu este gheata se fac partide de pescuit la stiuca, la crap, in zone speciale, momite de catre organizatori. Se mai fac si picnicuri pe balta care, desi suna ciudat, au un mare succes, pentru ca toata lumea vrea sa iasa pe balta, chiar daca e iarna. Nu lipsesc din meniu vinul si tuica fiarta“, a precizat acesta.

spot_img

Ultimele știri