Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Administratorul Parcului Natural Văcărești, desemnat la începutul anului viitor

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, vineri, apelul de atribuirea în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Naturla Văcărești, a anunțat, într-o conferință de presă, ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer. Toți cei care vor să depună proiecte pentru administrarea ariilor protejate au la dispoziție 30 de zile.

Am fi vrut, bineînțeles, să dăm în administrare mai repede Parcul, dar problema este că, între timp, Parlamentul a votat legea de înființare a Agenției Naționale a Ariilor Protejate, numai că această lege a avut multe deficiențe și una dintre ele a fost că nu a prevăzut niciun fel de măsuri tranzitorii. Practic, fără aceste măsuri tranzitorii, Ministerul Mediului a fost în imposibilitatea de a lansa acest apel. Ca să rezolvăm acest lucru am făcut o Ordonanță de Urgență care dispune măsuri tranzitorii pe perioada de timp când, practic, Agenția Națională a Ariilor Protejate își va începe în mod real să-și preia funcțiunile”, a declarat Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a precizat că proiectele vor fi evaluate de o comisie din care vor face parte atât specialiști din Ministerul Mediului, cât și reprezentanți ai societății civile, organizațiile non-guvernamentale, precum și Academia Română.

Solicitanții trebuie să depună un proiect tehnic, un fel de mini-plan de management, în care trebuie să elaboreze viziunea pe care o au pentru aria respectivă, să explice cum vor face zonarea, marcajele, panourile de informare, zonele de campare, amenajările. În plus, trebuie să demonstreze că au resursele financiare să facă acele lucruri și capacitatea umană. Planul de acțiune trebuie să conțină măsuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnării acelei arii naturale protejate, cu specificarea clară a termenelor de realizare a acestora. Toate documentele solicitate sunt deja disponibile pe site-ul Ministerului Mediului”, a mai spus minsitrul Mediului.

Care sunt planurile pentru protejarea Parcului Natural Văcărești

La începutul lunii noiembrie, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) și-a anunțat intenția de a participa la sesiunea de selectare a administratorului Parcului Natural Văcărești .

Proiectul APNV urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice și pe baza studiilor științifice, a monitorizării zonei și a soluțiilor ecologice de reconstrucție. De exemplu, vor fi inventariate, cartate și monitorizate speciile și habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute și se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a declarat Florin Stoican, președintele APNV.

Asociația Parcul Natural Văcărești va continua activitățile de protecție, conservare și vizitare în acord cu obiectivele aflate la baza campaniei declanșate în urmă cu 5 ani: cercetare științifică, conservare și protecția naturii, dezvoltare sustenabilă – educație de mediu, ecoturism, recreere.

Reconectarea omului cu natura se va face atât prin educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei, cât și prin intermediul unor activități și programe specifice: construirea unui centru de informare pentru vizitatori, amenajarea unor piste de biciclete și alergare, trasee tematice pentru studiul și interpretarea naturii, spații dedicate observării păsărilor, zone de recreere și plimbare.

Vor fi derulate activități de educație ecologică, conștientizare și conservare a comunității locale, prin programe, colaborări cu instituții de învățământ și cu alte ONG-uri. Va fi dezvoltată o infrastructură educațională, constând într-un laborator  de științe ale naturii, săli de curs și evenimente, expoziții, ambasade ale Deltei Dunării și ale parcurilor naționale.

spot_img

Ultimele știri