Cum să păstrezi alimentele în frigider pentru a evita risipa

Risipa alimentară este un fenomen asupra căruia ne-am tot îndreptat atenția în ultima vreme. În timp ce Ministerul Agriculturii amână intrarea în vigoare a legii pentru combaterea risipei și ONG-urile care valorifică surplusul se luptă din răsputeri pentru a-și eficientiza activitatea, noi, consumatorii, avem propriile instrumente pentru a evita risipa. Unul dintre acestea este modul în care ne organizăm frigiderele. Iată cum trebuie să stocam alimentele astfel încât acestea să reziste mai mult:

risipă alimentară alimente alimentele frigider

Cum împărțim alimentele pe rafturi

Partea de sus a frigiderului este cea care înregistrează o temperatură constantă, pe când cea de jos este cea mai rece. Așadar, semi-preparatele sau mâncărurile care nu au nevoie de gătire se potrivesc de minune pe rafturile de sus. Putem pune aici băuturi, resturi, condimente, sosuri, conserve și chiar verdețuri. Recomandarea este ca pe cele din urmă să le punem într-un recipient cu apă și să le acopeirm cu un prosop, pentru a le menține proaspete mai mult timp.

Rafturile de jos ar trebui dedicate mâncărurilor negătite, care se pot strica rapid. Ar trebui să ținem pee le preparatele din carne, ouăle, fructele de mare și peștele, precum și produsele lactate. Este de asemenea recomandat să ținem carnea într-un recipient închis, pentru că, expusă la alte mâncăruri, poate dezvolta bacterii dăunătoare.

Se recomandă de semenea amplasarea mâncărurilor mai vechi sau mai ușor perisabile în fața rafturilor, astfel încât să fie consumate primele.

Ce alimente ținem pe ușile frigiderului

Și voi țineți laptele și ouăle pe ușa frigiderului? Ei, bine, se pare că procedăm greșit. Deși pare special conceput pentru astfel de alimente, pe uși se înregistrează cea mai mare temperatură din întreg frigiderul. Prin urmare, aici ar trebui stocate alimentele greu perisabile, precum condimentele, sucurile sau fructele.

Pentru ce alimente sunt bune sertarele

Sertarele frigiderelor au fost special concepute pentru fructe și legume. Aici, există condiții de umezeală perfecte pentru aceste alimente. Se recomandă stocarea fructelor și a legumelor separate, fiecare înntr-un sertar. Explicația? Majoritatea fructelor produc o substanță chimică denumită etilenă, care accelerează coacerea. Însă, dacă legumele sunt expuse la această substanță, se coc prea repede.

Ce alimente putem păstra în concelator

În mod tradițional, ținem în congelator preparate din carne, mâncăruri gătite, legume și fructe. Ceea ce puțini știu este că putem pune în congelator produse ca făina, pâinea, pastele sau orezul gătit, precum și ouă fără coajă.

Pentru a salva spațiu de stocare, energie și timp, se recomandă stocarea alimentelor în pachete de mărime potrivită pentru numărul de persoane pentru care se gătește. În plus, întrucât mâncarea își schimbă aspectul când este înghețată, etichetarea lor este extrem de utilă pentru a le identifica ulterior.

risipă alimentară alimente alimentele frigider

La nivel european, risipim aproximativ 130 de kilograme de mâncare pe an de persoană, pe tot lanțul de producție și consum. Date oficiale privind risipa în România nu există încă, însă Ministrul Agriculturii declara acum două săptămâni ca am risipi fiecare vreo 80 de kilograme anual. Ține însă de noi, consumatorii, să evităm risipa, prin modul în care cumpărăm, stocăm, pregătim și servim mâncarea.

spot_img

Ultimele știri