Ambalajele produselor fast-food, pline de substanțe chimice

Efectele nocive ale consumului de produse fast food sunt deja bine-cunoscute. Recent, cercetătorii americani au mai descoperit însă un dezavantaj al acestui tip de alimentație. Se pare că ambalajele produselor fast-food conțin substanțe chimice care afectează sănătatea umană și mediul înconjurător.

fast-food substanțe chimice

Cercetătorii au analizat peste 400 de ambalaje provenite de la 17 lanțuri fast-food din SUA. Au testat atât învelitori din hârtie și carton, cât și recipientele pentru băuturi. Au descoperit că majoritatea celor din hârtie și 20% dintre cele din carton au fost tratate cu substanțe chimice care conţin carbon și fluor (PFAS). De asemenea, au depistat că unele conțin resturile unui derivat periculos (acidul perfluorooctanoic sau PFOA), pe care industria a fost de acord să îl elimine voluntar în 2011, din cauza problemelor de sănătate generate. Concluziile pot fi consultate în studiul publicat în revista științifică Environmental Science & Technology Letters.

Toate substanțele cu care se tratează ambalajele asigură rezistența la apă, căldură și ulei. Însă, pe lângă avantaje, prezintă un risc pentru sănătate. Ele pot provoca boli precum cancerul, afecțiunile tiroidiene, slăbirea imunității, subdezvoltarea intrauterină, fertilitatea scăzută sau alte probleme de sănătate.

În plus, au un impact devastator asupra mediului, căci sunt rezistente și rămân mult timp în natură. Nu pot fi nici folosite pentru compost, nici reciclate, iar atunci când ajung la gropile de gunoi elimină substanțe toxice care ajung în pământ și în ape.

Cum putem evita efectele nocive ale ambalajelor de produse fast-food

Cecetătorii recomandă renunțarea la produsele fast-food și înlocuirea lor cu alimente proaspete. În cazul în care acest lucru nu este posibil, ar fi de preferat să luați produsele în propriile recipiente reutilizabile sau să cereți restaurantelor să folosească ambalaje netratate cu substanțe chimice care conțin fluor. În plus, ar fi necesare, spun ei, presiuni asupra autorităților, pentru întărirea reglementărilor.

Consumatorii americani mai au la dispoziție un instrument. Este vorba despre o aplicație pentru mobil, care ajută utilizatorii să stea departe de chimicale dăunătoare, precum fluorul.

spot_img

Ultimele știri