Amenzi și dosar penal pentru tăieri din zona Vidraru. Ce spun proprietarii de păduri

Un turist a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile tăieri ilegale de păduri în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna, iar acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploiești, a anunțat Greenpeace România.

păduri defișate

Ca urmare au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 12 000 lei și va fi deschis un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori.

Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere și ale tuturor instituțiilor de control, dar și acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susținute de o legislație eficientă. Astăzi (mariți, 28 martie 2017) se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate în cadrul Greenpeace România.

Păduri fără proprietari

Potrivit lui Cătălin Tobescu, vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva și președinte al Comunității Forestierilor – Fordaq, pădurile și modul de administrare al pădurilor este reglementat de amenajamente silvice. Acolo unde sunt obiective de interes național, cum est cazul barajului Vidraru, pădurile au funcție prioritară de protecție, adică există interdicție de tăiere.

Suprafețele care apar ca afectate de tăiere în zona Vidraru sunt păduri retrocedate la începutul anilor 1990, păduri fărâmițate, care au fost brăcuite (deteriorate – n.r.) în decursul timpului. Sunt păduri foarte dificil de preluat în administrație silvică tocmai pentru că nu se cunosc proprietarii. Legilație există. Dacă este identificat proprietarul a doua zi i se poate da amendă pentru că nu are pădurea administrată, a treia zi i se poate face un deviz de împădurire și se împădurește forțat suprafața respectivă”, a declarat Tobescu.

Acesta a explicat că administrația silvică nu poate să rezolve toate problemele care vin din greșelile administrației publice.

Lipsa cadastrului, probleme la punerea în posesie, modul în care au fost emise titlurile, modul în care nu sunt dezbătute succesiunile”, a adăugat președintele Fordaq.

spot_img

Ultimele știri