Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Amenzi de până la 40.000 lei pentru organismele de certificare ecologică

bani-lei1Organismele de inspecție și certificare ecologică ar putea fi amendate, în funcție de gravitatea faptei, cu sume cuprinse între 25.000 și 40.000 de lei, potrivit Ordonanței de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice adoptată joi de Guvernul României.

Astfel, prin acest act normativ vor fi sancționate contravențional organismele de inspecție și certificare, pentru următoarele abateri: netransmiterea la timp către autoritatea competentă (MADR) și celelalte organisme de inspecție și certificare, a informațiilor privind neregulile ce afectează statutul ecologic al produselor, nesolicitarea opririi temporare de la comercializare a produselor care încalcă în mod grav regulile specifice sectorului agricultură ecologică se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 25.000 și 30.000 de lei.

Pentru nedeținerea de către organismul de inspecție și certificare a documentelor care fac parte din dosarul de control, neefectuarea corectă a controalelor pe teren amenda este între 35.000 și 40.000 de lei.

Prin Ordonanța adoptată de Guvern se creează cadrul instituțional pentru stabilirea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor la organismele de inspecție și certificare aprobate de către MADR pentru a desfășura activități în sectorul agriculturii ecologice, respectându-se prevederile Regulamentelor CE”,se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit notei de fundamemntare a actului adoptat de Executiv, în prezent se constată pe piață folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare și documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul, nefiind obținute în conformitate cu regulile de producție ecologică. Aceste practici trebuie sancționate și eliminate.

Etichetele trebuie să cuprindă o siglă specifică produselor ecologice controlate, emisă și aplicată pe baza sistemului de certificare, indicând faptul că produsul respectiv este conform cu regulile de producție ecologică”, se subliniază în alineatul 2 al articolului 6 din noua Ordonanță.

spot_img

Ultimele știri