Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apa de pe cometa 67P e diferită față de apa de pe Pământ

Cercetătorii au așteptat cu sufletul la gură analiza apei de pe 67P/Churyumov-Gerasimenko încă din august când satelitul Rosetta a sesizat cometa.  Momentul istoric în care robotul Philae a aterizat pe cometă i-a entuziasmat și mai mult pe oamenii de știință care sperau că vor afla originea oceanelor lumii. Una dintre ipoteze este că apa de pe Pământ provine de pe comete, informează iflscience.com.

 

rosetta

 

Primele rezultate au sosit, iar ele arată că nu cometele ar fi răspunzătoare pentru aducerea apei pe Terra. Apa de pe Pământ nu se potrivește cu apa de pe 67P, ceea ce îi face pe cercetători să arate cu degetul spre alți posibili suspecți: asteroizii. Unii oameni de știință spun, însă, că această concluzie e cam pripită și că e nevoie de mai multe informații pentru a elimina cometele de pe listă.

Știința presupune că acum aproximativ 4,6 miliarde de ani Pământul s-a născut având deja apă, dar era așa fierbinte că orice altceva ar fi fiert. Astfel că există altă sursă pentru apa din oceane care reprezintă 70% din tot Pământul. Coliziunile cu resturile formării sistemului solar – cometele și asteroizii – ar fi responsabile pentru aducerea apei și compușilor organici pe Pământ. De aceea, principala misiune a satelitului Rosetta a fost să compare vaporii de apă din jurul cometei 67P și cu apa de pe Pământ.

Instrumentul ROSINA al satelitului Rosetta a analizat proporția de hidrogen și deuteriu (o formă de hidrogen cu un neutron în plus) din apă. Pe Pământ, majoritatea moleculelor de apă sunt formate din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, dar uneori un deuteriu înlocuiește un hidrogen. Deși aceste molecule au aceleași proprietăți fizice cu H2O, ele sunt puțin mai grele. Proporțiile de apă grea și apă ușoară sunt importante pentru că nu se schimbă, rămân așa perioade mari de timp.

Cercetătorii măsoară aceste proporții de pe mai multe obiecte din spațu, printre care asteroizi și comete. Până acum proporția de hidrogen/deuteriu a fost măsurată pe 11 comete, doar una dintre ele prezentând asemănări cu Pământul, cometa 103P/Hartley 2. Rosetta a descoperit că proporția de hidrogen/deuteriu este de trei ori mai mare pe 67P decât în oceanele lumii și pe Hartley 2.

Puteți citi și:

Robotul Philae a găsit molecule organice pe cometă

După o aterizare cu emoții pe cometă, robotul Philae a început să trimită date

spot_img

Ultimele știri