Solidaritate cu locuitorii din Sebeș care vor să scoată poluarea cu formaldehidă în afara orașului

Coaliția pentru Mediu din România este solidară cu cetățenii orașului Sebeș și încurajează pe toți simpatizanții organizațiilor membre să susțină cauza sebeșenilor care cer poluare zero și relocarea poluatorului cu formaldehidă, Kronospan Sebeș, la minimum 10 km de orice zonă rezidențială.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto Radu Cernuta

 

Totodată, Coaliția pentru Mediu observă eșecul instituțiilor locale ale statului cu prerogative în protecția mediului și a sănătății publice din județul Alba: Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Alba. Depășirea limitelor de emisii cu formaldehidă formică – conform măsurătorilor APM, inacțiunea Gărzii de Mediu și lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populaței din zona orașului Sebeș, sunt cauzele unei probleme ecologice alarmante, a unei indiferențe instituționale crase și a nesocotirii interesului comunității.

Activitatea Kronospan Sebeș generează emisii de gaze și pulberi cu impact negativ asupra mediului. Din cauza poziționării platformei industriale Kronospan Sebeș în interiorul zonei urbane a Sebeșului și în vecinătatea mai multor terenuri agricole, impactul negativ al emisiilor se reflectă asupra terenurilor agricole, a biodiversității, la nivelul solului și subsolului, precum și asupra sănătății locuitorilor orașului Sebeș. Pe lângă aceste aspecte grave, Kronospan a fost depistat în repetate rânduri depășind limitele admise pentru emisiile de gaze și pulberi specifice activității sale.

Această companie prelucrează la Sebeș, anual, 840.000 de metri cubi de PAL și 384.000 de metri cubi de MDF folosind în procesul tehnologic formaldehidă formică. Aceasta din urmă este o substanță puternic carcinogenică. Compania a început construcția unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeș, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condițiile în care pe platforma industrială funcționează deja o unitate cu un dosar ecologic cel puțin îndoielnic și care produce 30.000 de tone pe an.

Acțiuni împotriva poluării de la Kronospan și de solidarizare cu cauza cetățenilor din Sebeș au avut loc în mai multe orașe din țară. Localnicii au semnat contestația depusă luni, 19 ianuarie, la APM Alba. Documentul precizează că la ora actuală doar unul din cele 5 coșuri este dotat cu instalație de monitorizare. Semnatarii mai întreabă și dacă s-a urmărit implementarea măsurilor pentru protecția mediului impuse în trecut firmei Kronospan și ce investiții s-au făcut de către aceasta în protecția mediului.

spot_img

Ultimele știri