Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Autoritatile au transmis la Bruxelles Programul National de Dezvoltare Rurala

Romania a transmis, vineri, Comisiei Europene Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), documentul urmand sa fie aprobat in luna februarie, a declarat vineri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Cristina Harabagiu, intr-o conferinta de presa.

„Azi noapte am transmis programul la Bruxelles si speram sa fie aprobat in februarie 2008, acesta avand o alocare totala de opt miliarde de euro”, a spus secretarul de stat.

Harabagiu a mentionat ca, in ceea ce priveste ajutorul de stat pentru panificatie si biocombustibili, ministerul a primit acordul Comisiei Europene pentru realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri pana in 2008.

PNDR a fost trimis la Bruxelles pentru prima data in 29 iunie, dar Comisia Europeana a facut unele comentarii legate de introducerea unor criterii de prioritizare pentru anumite masuri avand in vedere anvelopa financiara a Romaniei.

Primul program revizuit in urma comentariilor primite in 28 septembrie a fost transmis intr-o forma informala la finele lunii noiembrie.

Romania are al patrulea buget de dezvoltare rurala intre statele Uniunii Europene, de circa 8,02 miliarde euro, pentru perioada 2007-2013, la care se mai adauga inca 1,7 miliarde euro de la bugetul national.

PNDR este compus pe patru axe, cea mai importanta fiind Axa 1"Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic", care are prevazuta o suma de 3,24 miliarde de euro (45 la suta din fonduri). Axa 2 – "Imbunatatirea mediului si a zonelor rurale" are 25 la suta din fondurile UE (1,80 miliarde euro), axa 3 – "Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale" cu 30 la suta din fonduri – 2,046 miliarde euro si axa 4 "Leader" va primi 2,5 la suta din sumele alocate celorlalte domenii, adica 123,46 milioane euro.

Agricultura va primi in perioada 2007-2013 aproape 14 miliarde de euro, din care opt miliarde euro pentru dezvoltare rurala si 5,47 miliarde euro plati directe in agricultura. La aceste sume se mai adauga 20 la suta cofinantarea de la bugetul national. PNDR cuprinde intreaga zona rurala din Romania, adica 87,1 la suta din teritoriu si 45,1 la suta din populatie tarii la data de referinta 1 iunie 2005.

spot_img

Ultimele știri