Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Autoutilitarele europene, design modificat pentru a fi mai sigure si mai putin poluante

Viitoarele autoutilitare europene ar putea avea un design modificat, care sa le faca mai sigure si sa  conduca  la  salvarea  vietilor  a  sute  de  pietoni,  biciclisti  si  soferi  din  orasele  europene, implicati in accidente rutiere. Europarlamentarul si raportorul Jörg Leichtfried a propus modificari in legislatia UE ce impun modernizarea design-ului acestor vehicule, inclusiv autobuzelor de oras, facându-le mai sigure, mai curate si mai economice.

Una dintre modificari presupune eliminarea unghiurilor moarte in ceea ce priveste vizibilitatea si cresterea rezistentei si protectiei in caz de impact.

Aceste modificari deschid calea pentru implementarea unor masuri suplimentare privind eficientizarea consumului, cum ar fi forme mai aerodinamice ale cabinei, care vor aduce beneficii cetatenilor, transportatorilor, producatorilor si mediului.

William Todts, ofiter de politici publice in cadrul Federatiei Transport si Mediu

Aceste modificari sunt un semnal optimist ca Parlamentul European ia siguranta participantilor la trafic foarte in serios. Reproiectarea cabinelor de autoutilitare ar putea salva sute de vieti, in special in orase, si nu ne putem baza pe producatorii de autovehicule ca vor face aceste modificari in mod voluntar”, a declarat William Todts, ofiter de politici publice in cadrul Federatiei Transport si Mediu.

Autoutilitarele reprezinta doar 3% din flota de autovehicule din UE, dar sunt responsabile de 25% din emisiile din transportul rutier si sunt implicate in 15% din accidentele fatale in urma carora 4000 de persoane isi pierd viata anual in UE.

In prezent, autoutilitarele (in special cele de mari dimensiuni) au un design al cabinelor in forma de caramida, care le face ineficiente si periculoase in cazul unui impact frontal.

Proiectul privind greutatea si dimensiunile autoutilitarelor impune, de asemenea, dotarea cu senzori pentru toate camioanele noi, pentru a elimina practica des utilizata de a supraincarca vehiculele.

Aceasta masura va economisi milioane de euro cheltuiti pentru mentenanta drumurilor si va asigura echitatea in sectorul transportului de marfa.

Noile recomandari limiteaza utilizarea tirurilor in transportul national, ce are ca impact trecerea de la trasportul feroviar la cel rutier, responsabil pentru cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si a numarului de accidente fatale de pe sosele.

spot_img

Ultimele știri