Becul cu grafen va ajunge în magazine anul acesta

Dezvoltatorii din Marea Britanie au anunțat că becul de grafen va fi primul produs de consum care folosește grafenul, viabil din punct de vedere comercial. Becul a fost dezvoltat de Graphene Lighting, o companie cu finanțare canadiană, unul dintre directorii căreia este profesorul Colin Bailey de la Universitatea din Manchester.

5057399792_b88ae5b06b_z

Becul reglabil are un LED de forma unui filament, care e acoperit cu grafen. Asta aduce o serie de avantaje. Datorita conductivității, becul poate dura mai mult. Dezvoltatorii spun că reduce consumul de energie cu zece procente; grafenul permite becului să conducă electricitatea și să încălzească mai eficient. Profesorul Bailey a declarat la BBC că producția este mai ieftină și folosește mai multe componente durabile, de aceea se așteaptă ca prețul unui astfel de bec să fie mai mic decât unele dintre becurile LED.

Bailey a mai spus într-un interviu că „grafenul e doar un material… un material minune, dacă vreți, având în vedere că are super-proprietăți – dar în realitate, aplicațiile lui sunt cele care îl vând.” Cercetătorii sunt dornici să vadă care va fi impactul acestui bec-„minune” asupra economiei Marii Britanii. Bailey a spus că becul e doar una dintre aplicațiile grafenului: altele care atrag interesul cercetătorilor includ o membrană care ar ajuta la purificarea apei; învelișuri protectoare și folosirea grafenului în baterii, pentru stocarea energiei.

O altă aplicație ar fi folosirea grafenului pentru conducerea medicamentelor în organism. „Ce am descoperit e că atunci când punem câțiva fulgi de grafen într-o soluție, ei sunt atrași de celule canceroase”, spune Bailey. Cercetătorii sunt interesați de oxidul de grafen, o formă modificată a acestuia, care vizează selectiv celulele canceroase, în combinație cu tratamente existente. Asta ar putea duce la micșorarea tumorilor și la prevenirea răspândirii cancerului și reapariției sale.

Într-una dintre investigații, o echipă a pregătit formule de oxid de grafen pentru testarea împotriva diferitelor tipuri de cancer: pancreatic, la plămâni, la sâni, la ovare, la creier și la prostată. Fulgii de grafen au inhibat formarea tumorii sferice. Întrebarea e dacă oxidul de grafen ar putea fi eficace pentru toate, sau măcar pentru un mare număr de tipuri de cancer, prin blocarea proceselor care au loc la suprafața celulelor. Unul dintre cercetători a spus că rezultate au arătat că oxidul de grafen ar putea fi aplicat ca spălătură în timpul intervenției chirurgicale, ca să curețe celulele canceroase sau ca medicament.

Institutul Național al Grafenului, în care a investit atât guvernul britanic cât și Fondul European de Dezvoltare Regională, s-a deschis luna aceasta la Universitatea din Manchester. Clădirea de 7.825 de metri pătrați și cinci etaje, a fost proiectată ca centru de cercetare. Mai mult de 35 de companii din întreaga lume au încheiat deja un parteneriat cu universitatea, în vederea dezvoltării unor proiecte.

BBC a spus că grafenul a fost deja încorporat în rachete de tenis și schiuri; mai sunt în curs de dezvoltare și alte produse, cum ar fi cadre pentru mașini și avioane, sau dinți falși.

Graphene Stakeholders Association (GSA) a declarat că grafenul e apreciat de specialiștii din domeniul cercetării și tehnologie ca fiind unul dintre cele mai promițătoare materiale ale secolului 21.  Cu toate acestea, „ne aflăm într-un stadiu incicipent de înțelegere a grafenului și a potențialului său ca o tehnologie permisivă. E nevoie de multă cercetare, caracterizare, testare și dezvoltare”, au mai spus cei de la GSA.

Oamenii de știință ruși, Andrei Geim și Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, au luat Premiul Nobel în fizică, pentru descoperirea grafenului în 2004.

Sursă foto: Flickr.com

Sursă: Phys.org

Mai citește și:

Bacterii „reprogramate” pentru identificarea tumorilor

Teixobactin, noul antibiotic descoperit după 30 de ani

spot_img

Ultimele știri