Ce beneficii fizice are o oră de grădinărit

Toată lumea știe că, atunci când te apuci de grădinărit, ai anumite beneficii. Poți pune pe masa fructe și legume naturale, produse fără conservanți, și te poți mândri cu acestea. Nu mulți sunt însă conștienți de beneficiile acestei activități asupra sănătății. Știți câte calorii pierdeți într-o oră de grădinărit?

grădinărit beneficii fizice

Paradoxal, mulți dintre noi ne cumpărăm legumele și fructele din supermarket, ca apoi să dăm banii pe abonamente scumpe la sală pentru a face mișcare după o zi sedentară. Ce ar fi însă dacă am combina cele două activități? Am obține atât rodul muncii, cât și posibilitatea de a face efort fizic.

O companie de asigurări din Marea Britanie a analizat și a cuantificat în cifre aceste beneficii. Se pare că simpla curățare a grădinii ne ajută să pierdem 400 de kcal pe oră; tunderea gazonului – între 250 și 350 de kcal; smulgerea buruienilor – între 200 și 400 de kcal; amenajarea terenului – între 400 și 600 de kcal; culegerea frunzelor – între 350 și 450 de kcal; plantarea florilor – între 200 și 400 de kcal; iar udarea grădinii – 120 de kcal.

grădinărit beneficii fizice

Ce părți ale corpului beneficiază de grădinărit

Totodată, grădinăritul are un impact și asupra altor părți ale corpului. Se pare că grădinarii au niveluri mai mici de hormoni ai stresului și de cortizol, ceea ce îi ajută să doarmă mai bine, să se relaxeze și să aibă o stare generală de bine.

grădinărit beneficii fizice

De activitățile din sfera grădinăritului poate profita și inima. Acestea o întăresc, conferindu-i mai multă rezistență, ceea ce reduce riscul unui infarct sau al unui atac vascular cerebral.

Spatele este mai tonifiat cu ajutorul activităților precum greblatul sau căratul sacilor. Ele trebuie însă efectuate cu atenție: în momentul ridicării, genunchii trebuie îndoiți, pentru a preveni înțepenirea spatelui.

Membrele sunt și ele avantajate. Brațele și palmele se tonifiază în momentul în care folosim foarfece pentru a tăia gard viu sau a curăța copacii, iar mușchii din partea superioară a mâinilor lucrează cel mai eficient în timpul greblatului și a căratului de frunze.

Dacă vrem să lucrăm picioarele, trebuie să săpăm și să împingem roaba, iar poziția ghemuită din timpul smulgerii buruienilor ne tonifiază coapsele și fundul. Și abdomenul poate fi lucrat, în timpul unor activități precum greblatul sau pornirea unei mașini de tuns iarba.

Poate ceva mai suprinzător este faptul că și stomacul beneficiază de grădinărit. Expunerea la bacteriile din pământ crește imunitatea sistemului. Nu în ultimul rând, socializarea practicată în timpul grădinăritului are și ea un efect benefic asupra psihicului uman.

spot_img

Ultimele știri