80 de milioane de lei pentru biodiversitate. Ce programe va finanța ministerul

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a supus dezbaterii ghidul de finanțare pentru programe dedicate conservării biodiversității și managementului ariilor protejate. Pentru implementarea acestora, instituția a alocat 80 de milioane, din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu.

biodiversitate
Foto: WWF

Au mai rămas doar câteva zile în care cetățenii pot transmite sugestii de modificare a ghidul de finanțare pentru programe dedicate conservării biodiversității și managementului ariilor protejate. Ghidul a fost publicat în data de 17 august și, conform procedurilor, se află în consultare timp de 10 zile.

În forma actuală, ghidul prevede finanțarea unor programe care contribuie la conservarea ariilor natuale protejate din România, implicit a speciilor și a habitatelor de pe teritoriile acestora. Se încurajează de asemenea promovarea unor bune practici în domeniu.

Pot aplica pentru finanțare unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale, muzeele, institutele de cercetare și instituțiile de învățământ superior acreditate. Acestea pot solicita maximum 2.250.000 de lei și nu trebuie să asigure o contribuție proprie.

Proiectele de biodiversitate, o prioritate a mandatului Palmer

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, le-a cerut cetățenilor să contribuie la îmbunătățirea ghidului. Totodată, a justificat alocarea sumei de 80 de milioane de lei pentru conservarea biodiversității.

Acest capital natural unic de care România dispune creează foarte multe oportunități de dezvoltare pentru comunitățile locale și reprezintă și un impuls real pentru mutarea accentului către economia verde și în România; din acest considerent, se înscrie în eforturile pe care mi le-am propus anul acesta de a schimba viziunea pe care mulți români o au față de protecția mediului, în care în mod greșit, mediul și protecția naturii sunt considerate o barieră în calea dezvoltării.

România are peste 1.500 de arii protejate, care acoperă 25% din teritoriul țării. Este vorba despre parcuri naționale și naturale, rezervații științifice, monumente ale naturii, rezervații naturale și situri Natura 2000. Potrivit ministrului, din 2012, au fost aprobate doar 10 planuri de management pentru acestea. În 2016, însă, au fost aprobate alte 218. Astfel, acum, au planuri de management 485 de arii protejate. În plus, s-a evitat pierderea sumei de 200 de milioane de euro, obținută de la UE pentru dezvoltarea planurilor.

biodiversitate

În viitor, administratorii zonelor protejate ar putea avea acces la o nouă linie de finanțare europeană dedicată biodiversității. De asemenea, ministerul intenționează să înființeze Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP). Aceasta va promova ariile protejate românești la nivel european, va contribui la dezvoltarea comunităților locale și va susține economia verde.

spot_img

Ultimele știri