Oleo Sponge, buretele care absoarbe uleiul de la suprafața apelor, dar și din adâncuri

 

În America a fost inventat un burete care poate absorbi uleiurile de la suprafața apelor, dar și din adâncuri. Oleo Sponge poate absorbi de până la 90 de ori greutatea sa în ulei, pentru ca apoi să fie stors și refolosit.

Oleo Sponge, buretele care absoarbe uleiul de la suprafața apelor, dar și din adâncuri

În luna aprilie a anului 2010, la o adâncime de 1.500 m în Golful Mexic, explodează puțul de petrol care perfora platforma Deepwater Horizon. După opt zile, funcționarii de la Casa Albă afirmă că cel puțin 5.000 de barili de țiței sunt eliberați în fiecare zi din puț, o cantitate egală cu 800.000 litri.

La sfârșitul lunii mai, dispersia de petrol de la Deepwater Horizon a depășit-o pe cea provocată în 1989 de Exxon Valdez (de 262.000 barili de țiței); este acum estimată la 19.000 barili/zi, calificându-se drept „cel mai grav dezastru ambiental din istoria Statelor Unite”. Atunci, SUA a primit o lecția dureroasă, iar întreaga omenire a înțeles că uleiurile din adâncuri sunt mult mai dificil de colectat decât cele de la suprafață.

Cercetătorii de la Laboratorul Naţional Argonne, Statele Unite, au inventat acum un burete care poate absorbi uleiul aflat în apă, indiferent dacă acesta se află la suprafață sau în adâncime.

Numit Oleo Sponge, acesta este făcut dintr-o spumă poliuretanică modificată în laborator, căreia i-au adăugat un strat subțire de oxid metalic. Buretele poate absorbi de până la 90 de ori greutatea sa în ulei, pentru ca apoi să fie stors și refolosit, fără să-și piardă din calitate. De asemenea, și uleiul colectat poate fi reutilizat. Cercetătorii subliniază faptul că acest burete poate fi tratat cu diferite substanțe pentru a atrage cam orice reziduu.

Oleo Sponge, buretele care absoarbe uleiul de la suprafața apelor, dar și din adâncuri

Pentru a testa acest burete, oamenii de știință au umplut un rezervor imens cu apă de mare, în care au vărsat motorină și țiței, iar Oleo Sponge a absorbit cu succes uleiurile atât de la suprafață, cât și din adâncime.

O utilizare imediată ar putea fi pentru curățarea porturilor, unde se acumulează frecvent uleiuri din cauza activității navelor.

Echipa de cercetători caută în prezent o modalitate de a comercializa buretele. Din câte spun aceștia, nu mai există un astfel de produs pe piață.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=v0QySTVqOJ0]

spot_img

Ultimele știri