Campania impotriva organismelor modificate genetic, cea mai activa campanie a Greenpeace in 2007

Campania impotriva Organismelor Modificate Genetic a fost cea mai activa campanie a organizatiei Greenpeace din Romania. Urmeaza apoi campania pentru protejarea peisajului forestier din Grupa Muntilor Retezat-Godeanu, "Peisajul Forestier Intact", (PFI). Greenpeace s-a implicat activ si in promovarea energiilor alternative in Romania, dar si in campania pentru stoparea proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana.

Campania impotriva OMG

Inceputa inca din 2005, in 2007 au aparut primele rezultate notabile ale campaniei pentru interzicerea OMG-urilor, la inceputul anului fiind interzisa cultivarea soiei. Campania a urmarit apoi interzicerea porumbului MG, ca urmare a aparitiei studiilor care demonstreaza efecte toxice pentru rinichi si ficat. Activistii Greenpeace au tinut sa se implice in aceasta campanie datorita faptului ca Romania este tara care cultiva aceasta planta pe cele mai intinse suprafete din Europa, iar mamaliga este un aliment de baza pentru majoritatea romanilor.
Ca urmare a actiunilor sustinute de-a lungul intregului an, conducerea Ministerului Agriculturii s-a declarat sustinatoare a interzicerii porumbului MG daca Ministerul Mediului va declansa procedurile legale necesare. Marea majoritate a supermarket-urilor a eliminat alimentele MG din rafturi, producatorii nu mai folosesc OMG la fabricarea alimentelor, iar fermierii au evitat sa cultive porumbul MG. Doar 0,01% din productia anului 2007 de porumb a fost MG, conform datelor Greenpeace.

Campania pentru protejarea PFI

Campania pentru protejarea PFI din Retezat a inceput in 2006, cand Greenpeace a anuntat descoperirea constructiei ilegale a DN 66A Petrosani – Baile Herculane. Constructia fusese suspendata in noiembrie si un studiu stiintific pentru fundamentarea PFI a fost imediat comandat de Ministerul Mediului. In luna decembrie, 2007, membrii Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat s-au reunit si au discutat posibilitatea protejarii prin lege a PFI prin includerea sa integrala in arii naturale protejate.

Campania pentru energie verde in Romania

Greenpeace a participat la formualrea politicii energetice in Romania si a incercat sa introduca in atentia politicienilor dezbaterea pentru alternativele la politica energetica curenta. "Schimbari climatice – NU, Energie verde – DA" a fost mesajul pe care Greenpeace l-a transmis primului-ministru Calin Popescu Tariceanu. In privinta energiei nucleare organizatia a sprijinit rezistenta impotriva centralei nucleare de la Belene din Sudul Romaniei si a revigorat dezbaterea de la Cernavoda cerand alternative pentru reactoarele 3 si 4.

Sprijinirea Coalitiei Romania fara Cianuri

Greenpeace a sprijinit activ "Coalitia Romania Fara Cianuri", care este o initiativa a societatii civile ce urmareste interzicerea prin lege a cianurii in minerit pe considerente sociale, economice si de mediu. In prezent legea se afla la Parlament unde urmeaza a fi supusa votului. Coalitia urmareste de asemenea prin sprijinul europarlamentarilor militanti pentru cauza protectiei mediului interzicerea cianurii in minerit chiar la nivel european. In anul 2007 campania a cunoscut cele mai bune rezultate, proiectul fiind oprit pe termen nelimitat de catre Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in procedura de evaluare a proiectului minier este suspendat de drept.

Cu un buget total de 95.000 euro pentru anul 2007, Greenpeace considera ca a reusit victorii notabile in toate campaniile desfasurate in Romania pentru protejarea mediului. Mesajul echipei Greenpeace pentru noul an este ca oamenii sa nu se indoiasca de propria putere, sa inceteze sa fie spectatori si sa inceapa sa fie actori pe scena protectiei mediului in anul 2008.

Foto: greenpeace.ro

spot_img

Ultimele știri