Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

“Casa Verde” asteapta finantare pe 2013

Romanii isi pun sperante in „Casa Verde”

Programul “Casa Verde”, din ce in ce mai solicitat de catre romani, se afla, si in anul 2013, printre obiectivele Administratiei Fondului pentru Mediu.

Momentul relansarii programului nu este insa cunoscut. Reprezentanti ai AFM ne-au explicat ca mai intai trebuie finalizat proiectul de buget al AFM pe anul 2013, apoi proiectul se trimite la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, iar de acolo ajunge la Guvern. La randul sau, Executivul este cel care va aproba bugetul pe anul 2013 al Ministerului Mediului si al structurilor sale subordonate, inclusiv al AFM.

In anul 2012, peste 7000 de cladiri din Romania au beneficiat de facilitatile programului „Casa Verde”.

Potrivit datelor oferite de Administratia Fondului pentru Mediu la solicitarea Green Report, in anul 2012 programul a avut 6987 de beneficiari persoane fizice si 60 de beneficiari persoane juridice.

Beneficiarii persoane juridice au fost primariile, unitatile de invatamant si institutiile de cult.

Suma repartizata pentru “Casa Verde”, de-a lungul anului 2012, a totalizat 110.000 mii lei.

In anul 2012 s-a alocat un buget de 90.000 mii lei, acest buget fiind suplimentat prin rectificarea bugetara din 4 octombrie 2012 cu suma de 20.000 mii lei, ajungandu-se la o alocare totala de 110.000 mii lei”, ne-a precizat vicepresedintele AFM, Claudiu Preoteasa.

Pentru anul 2011, suma totala alocata programului Casa Verde a reprezentat 100.000 mii lei.

Scopul acestui program este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili. Acestia sunt utilizati, in mod traditional, la producerea energiei termice folosite pentru incalzire si pentru obtinerea de apa calda menajera.

Programul Casa Verde faciliteaza inlocuirea sistemelor poluante cu instalatii nepoluante. In cazul persoanelor fizice, programul consta in acordarea unor sume fixe nerambursabile, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei:

–         pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;

–         pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;

–         pana la 6.000 lei pentru instalatii de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Pretul mediu al unui sistem complet: 4.000 de euro

Evident, aceste subventii nu acopera integral costul unui „sistem energetic verde”, dar reprezinta un ajutor pentru un proprietar care doreste sa-si reduca factura de combustibil si sa respire mai putin fum. Un fost ministru al Mediului, Laszlo Borbely, estima costul mediu al unui sistem energetic bazat pe surse regenerabile, pentru o locuinta individuala, la circa 4000 de euro.

In fiecare an, aprobarea bugetului AFM s-a produs cu intarziere, mult dupa inceperea anului, iar depunerea dosarelor in programul “Casa Verde” s-a putut realiza abia dupa aprobarea acestui buget. Pe de alta parte, potrivit ghidului de finantare, proprietarii de locuinte isi pot deconta cheltuielile abia dupa receptionarea lucrarilor.

Asa se face ca, in a doua jumatate a anului 2012, inca se decontau lucrari incepute in anii 2010 si 2011. In anul 2010, programul Casa Verde a avut peste 18.000 de cereri de finantare, iar in anul 2011, au fost depuse circa 24.000 de dosare.

spot_img

Ultimele știri