Cea mai mare centrala de cogenerare pe biomasa inaugurata la Radauti

Cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa din Romania a fost inaugurata, joi, la Radauti, de o companie austriaca. Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5 MW energie electrica, investitia ridicandu-se la 20 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Proprietarul grupului austriac, Gerald Schweighofer, a declarat la inaugurare ca Romania are un potential foarte mare de biomasa, iar aceasta centrala reprezinta un prim pas. Totodata, el a anuntat ca, luna viitoare, va inaugura la Sebes o alta centrala de cogenerare pe biomasa, cu o putere la jumatate fata de cea din Radauti si ca intentioneaza sa investeasca inca 25 – 30 de milioane de euro intr-o alta centrala de acest tip, cel mai probabil tot in Sebes, ce va avea o capacitate de 8,5 MW de energie electrica.

Schweighofer a apreciat ca in Romania este un potential enorm de biomasa nu numai din sectorul forestier si si-a manifestat intentia de a organiza puncte de colectare unde fiecare debitor de vegetatie ar putea aduce materia prima pentru biomasa. La pornirea centralei de la Radauti au fost prezenti presedintele Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, prefectul judetului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Presedintele CJ a apreciat ca investitia realizata la Radauti de firma austriaca Holzindustrie Schweighofer este "un pas spre marirea gradului de independenta energetica a tarii", precizand ca Executivul de la Bucuresti a sprijinit investitia cu aproximativ 5 milioane de euro de la Fondul de Mediu.

Centrala de cogenerare inaugurata la Radauti este operata de firma Gerfor si consuma 40 de metri steri de biomasa pe ora, energia termica produsa urmand sa fie folosita la uscarea cherestelei din fabrica Holzindustrie Schweghofer din apropiere, dar si la incalzirea a 7.000 de apartamente din municipiul Radauti.

Energia electrica va fi furnizata in sistemul energetic national. Holzindustrie Schweighofer a investit pana in prezent in Romania 260 de milioane de euro in doua fabrici de prelucrare a lemnului, avand peste 1.200 de angajati.

Foto: vertisfinance.com

spot_img

Ultimele știri