Ciocanitoarea neagra americana, urmarita prin satelit

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Idaho a folosit in cadrul unui proiect experimental un satelit dotat cu laser pentru a incerca sa prevada in ce zona a statului traiesc pasarile.

Aparatul nu poate arata individual ciocanitorile, sau copacii in care acestea stau, dar poate determina anumite caracteristici ale unei zone impadurite, cum ar fi densitatea copacilor.

In prima etapa, cecetatorii au realizat o harta pe baza caracteristicelor unor zone preferate de ciocanitoarele negre americane. Specialistii au vrut sa identifice aceste ciocanitori pentru ca ele reprezinta un bun indicator al diversitatii populatiilor de pasari intr-o regiune.

„Ele construiesc cuiburi pentru multe alte specii de pasari din padure, sapand cavitati in trunchiurile copacilor”, a explicat dr. Kerri Vierling, de la departamentul de viata salbatica din cadrul universitatii.

Indicator de biodiversitate

Echipa de cercetatori de la Idaho evaluat aproximativ 20.000 de hectare de padure in partea de nord a statului, folosind datele obtinute cu altimetre cu laser lansate la bordul avioanelor si al satelitului NASA Icesat.

„Uitandu-ne la zonele care au cei mai inalti copaci, stim ca ei au, de asemenea, cel mai mare diamtru la nivelul trunchiului si ca exista o sansa mai mare ca ciocanitorile sa fie acolo. Dupa ce ajungem la aceasta ipoteza, mergem si verficam pe teren daca ciocanitorile sunt intr-adevar in zonele respective”, a explicat Patrick Adam, membru al echipei.

Dr. Lee Vierling, de la departamentul de ecologie forestiera al universitatii a adaugat: „Exista o specie de pasari care trebuie sa aiba mare densitate de copaci, iar aceasta este ciocanitoarea neagra”.

„Daca putem face previziuni bazate pe datele furnizate de satelit, in legatura cu regiunile populate cu ciocanitori, am putea determina diversitatea pasarilor din zona si chiar a populatiilor de mamifere si reptile. Aceste date sunt foarte utile in activitatile de management al pamantului si biodiversitatii”, a mai spus Adam.
„Urmarirea” ciocanitorilor a fost una dintre ultimele misiuni ale Satelitului Icesat care a fost recuperat de pe orbita, urmand a fi relansat de catre Agentia Spatiala SUA in aceasta decada.

 

spot_img

Ultimele știri