Producătorii și cetățenii nu cunosc țintele pentru colectarea DEEE-urilor

Doar 19% dintre producătorii de echipamente electrice și electronice chestionați își cunosc obligațiile de colectare a deșeurilor generate. Este doar una dintre concluziile unui studiu realizat recent de Institutul de Politici Publice. Iată ce cred producătorii, cetățenii și autoritățile despre reciclarea DEEE-urilor.

colectarea-deee-urilor

Doar firmele mari cunosc obligațiile legale privind reciclarea DEEE-urilor, pentru cetățeni subiectul fiind unul total necunoscut. Așa ar putea fi rezumate concluziile a două studii realizate recent de Institutul pentru Politici Publice București și GBG Research. Cercetătorii IPP au analizat percepția a 447 de producători care le-au răspuns solicitării, dintr-un total de peste 1.500 contactați. La rândul lor, specialiștii GBD au chestionat, la solicitarea Ecotic, 1.000 de cetățeni.

Ce cred producători despre colectarea DEEE-urilor

Doar 19% dintre respondenții din rândurile producătorilor știu care sunt țintele legale de colectare a DEEE-urilor. Cele mai bine informate sunt companiile din capitală, cele cu peste 150 de angajați și cele care pun pe piață mai mult de 500 de tone de DEEE-uri anual. De asemenea, firmele în care există un department de calitate sau de mediu își cunosc obligațiile mai bine decât cele în care managerul se ocupă și de gestionarea deșeurilor.

Doar jumătate dintre respondenți știu care sunt toate obligațiile pe care nu le pot transfera către organizații de preluare de responsabilitate (OTR). Cea mai celebră este înregistrarea la ANPM, cunoscută de 83% dintre respondenți.

În ceea ce privește colaborarea cu OTR-urile (organizații de transfer de responsabilitate), producătorii de echipamente electrice și electronice par relativ satisfăcuți. Cel mai important aspect pentru ei este sprijinul oferit de OTR-uri, care este de 10 ori mai important decât prețul cerut de OTR-uri pentru serviciile prestate. Trebuie totuși menționat că prețul este principala nemulțumire pe care producătorii au identificat-o în relația cu aceste organizații.

Ce cred cetățeni despre colectarea DEEE-urilor

Cercetătorii atrag atenția că cetățenii nu cunosc țintele de colectarepentru DEEE-uri sau concepte precum „responsabilitatea extinsă a producătorilor” sau „timbrul verde”.

Primul se referă la responsabilitatea producătorului de a adopta încă din momentul proiectării soluții care reduc impactul asupra mediului, care permit reutilizarea și reciclarea produselor. Timbrul verde este o taxă pentru reciclarea produsului. Doar 8% dintre respondenți au dat răspunsuri corecte.

De asemenea, 21% dintre cei chestionați cred că responsabilitatea reciclării revine autorităților locale, doar 8.5% indicând „firmele specializate”.

Ce cred autoritățile despre rezultatele studiilor

Principalul reproș adus de producători și cetățeni autorităților este acela că nu informează și nu educă populația cu privire la colectarea și reciclarea DEEE-urilor.

Prezent la lansarea studiilor, Raul Pop, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, le-a dat dreptate, însă a menționat că nu doar ministerul pe care îl reprezintă este responsabil pentru acest aspect:

Este relevant din răspunsul la întrebări modul în care responsabilitatea este întotdeauna a altcuiva. Nu contest că nu există o mare parte de responsabilitate a altcuiva, dar în mod extrem de rar, spre niciodată, nu avem o asumare de proprie responsabilitate la nivel de cetățean, care să spună: și eu și vecinul meu trebuie să facem treaba asta. Şi cred că acolo este vorba despre întârzierea cu care reușim să ducem aceste concepte în sistemul de învățământ.

Așadar, toți actorii intervievați și prezenți la lansarea studiilor consideră că educația este factorul fără de care statul nu va ajunge la o gestiune sustenabilă a deșeurilor. Trebuie menționat că ministerul a promis un program de finanțarea a proiectelor de educație de mediu, al cărui ghid se află în acest moment în consultare.

spot_img

Ultimele știri