Combinatul Azomureș, amendat cu 150.000 de lei pentru poluare fonică

Nivelul de zgomot înregistrat la limita incintei combinatului este de 75 dB, în timp ce nivelul admis este de 65 dB. Dacă reprezentanții companiei nu iau măsuri până la finalul lunii octombrie, APM le-ar putea suspenda sau chiar anula autorizația de mediu.

azomureș poluare fonică zgomot

Pe parcursul anului 2016, reprezentanții în teritoriu ai Gărzii Naționale de Mediu au sancționat compania Azomureș SA de 3 ori. La începutul anului, au amendat-o cu 30.000 de lei, pentru că nu a putut prezenta Autorizația integrată de mediu. În data de 8 ianuarie 2016, compania a obținut o nouă autorizație, dar problemele nu s-au oprit aici.

Cetățenii din vecinătatea combinatului au trimis peste 20 de sesizări scrise și telefonice privind zgomotul produs de Azomureș. La solicitarea Gărzii Naționale de Mediu, angajații Agenției de protecție a Mediului Mureș au măsurat nivelul de zgomot. Au constatat o depășire cu 10 dB: sunetul produs avea o intensitate de 70-75 de dB la marginea proprietății, în timp ce maxima admisă este de 65 de dB.

Prin urmare, Garda de Mediu a solicitat companiei să ia măsuri pentru „remedierea neconformităților”, până în data de 30 iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar autoritățile au amendat Azomureș cu 50.000 de lei, pentru depășirea nivelului de zgomot admis. Ulterior, au sancționat compania cu 100.000 de lei și pentru nerespectarea prevederilor Autorizației integrate de mediu.

Potrivit comisarului din Mureș al Gărzii Naționale de Mediu, combinatul trebuie să remedieze problemele până la finalul lunii octombrie. Altfel, Agenția de Protecție a Mediului îi va suspenda autorizația de mediu pentru o anumită perioadă și, dacă situația persistă, i-o poate anula.

Ce spun reprezentanții combinatului Azomureș

Contactați de Green Report, reprezentanții Azomureș au recunoscut existența problemei și au declarat că lucrează la identificarea soluțiilor.

Nivelul ridicat de zgomot a fost cauzat în parte de repornirea unei instalații de producere amoniac cu un nou catalizator, fenomen ce se produce o dată la 8 – 10 ani. O altă cauză este identificarea unor surse noi de zgomot, ce au fost imediat incluse într-un plan de măsuri. Încă de la primele semnale de acest gen am căutat soluții de reducere a nivelului de zgomot, soluții care încep să fie implementate în perioada imediat următoare. Se lucrează acum la identificarea furnizorilor de echipamente speciale și a companiilor care execută astfel de lucrări.

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Furnizează fermierilor îngrășăminte minerale cu Azot (N) și complexe de tip NPK. Din 2012, a intrat în proprietatea Ameropa Holding, unul dintre cei mai importanți traderi de cereale și îngrășăminte la nivel mondial. Potrivit site-ului companiei, noul acționar a investit 240 de milioane de euro în modernizarea instalațiilor, „pentru a crește capacitatea de producție” și „pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător”.

Activiștii de mediu și cercetătorii atrag însă atenția că folosirea îngrășămintelor în agricultură poate duce la „distrugerea Pământului”.

spot_img

Ultimele știri