Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

02/09/2009 Ministerul Mediului – MM propune inlocuirea primei de casare cu tichete valorice

Propunerile Ministerului Mediului ce vor intra in pachetul de masuri anticriza pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului se refera la:

A. Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Principalele modificari aduse vizeaza extinderea programului si la persoanele juridice si introducerea posibilitatii achizitionarii unui autovehicul nou pe baza de tichete valorice, a caror valoare nominala va fi echivalentul primei de casare.Solicitantul, persoana fizica sau juridica, poate cumula maxim trei tichete valorice pentru achizitionarea unui singur autovehicul nou.

Cu privire la propunerea Ministerului Mediului de introducere a tichetelor valorice (ca element de noutate) facem urmatoarele precizari:
– Tichetul valoric se va obtine de catre proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10 ani, care este inmatriculat in Romania inainte de 31 decembrie 2006, si care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, conform prevederilor legale, sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand in acest sens un certificat de distrugere.
– Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinantarii achizitiei unui autovehicul nou, putandu-se utiliza in acest scop contravaloarea cumulata a unui numar de maxim 3 tichete valorice.
– Detinatorul tichetului valoric poate fi altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.
– Pentru persoanele juridice tichetele valorice se elibereaza distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea acestora se face numai in scopul achizitionarii de autovehicule noi pentru persoane juridice.
– Persoanele juridice nu pot achizitiona autovehicule noi in nume propriu utilizand tichete valorice emise pentru persoane fizice
– Acelasi regim se aplica si persoanelor fizice.

B. Programul de stimulare a parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate.

Incepand cu 1 ianuarie 2010 se instituie acest program care se adreseaza atat persoanelor fizice cat si juridice care doresc sa achizitioneze o masina agricola in schimbul scoaterii din circulatie a unui vehicul mai vechi de 10 ani. In cadul acestui program, Ministerul Mediului propune acordarea unei prime de casare de 17.000 lei, dar care sa nu depaseasca 50% din pretul de achizitie al vehiculului nou, ce urmeaza a fi achizitionat, in cazul persoanelor fizice, si 40% in cazul persoanelor juridice.

C. Modificarea OUG 50/2008 privind taxa pe poluare

Ministerul Mediului formuleaza propuneri de completare a exceptiilor de la plata taxei pe poluare.In acest sens sunt exceptate urmatoarele categorii:
– Masinile mobile nerutiere, ale caror motoare respecta normele privind poluarea chimica si a caror deplasare pe drumurile publice este in general limitata numai la si de la locul de munca.
– Autovehiculele aflate in proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, independent de detinerea permisului de conducere de catre proprietarul autovehicului.

D. Modificarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu

Ministerul Medilui a propus, printre altele, largirea sferei programelor si proiectelor ce se pot finanta din acest Fond, putandu-se finanta si inchiderea depozitelor de deseuri neconforme.Aceste programe vor avea ca beneficiari autoritatile locale aflate in dificultate si care nu isi pot indeplini angajamentele asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

spot_img

Ultimele știri