Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

03/10/07 Lafarge – Centru de cercetare unic in lume

Accelerarea inovatiei in betoane: Lafarge inaugureaza un nou centru de cercetare unic in lume

Lafarge va inaugura astazi o noua cladire tehnologica dedicata inovarii in betoane in cadrul centrului sau de cercetare din L’Isle d’Abeau, de langa Lyon, cea mai mare unitate de cercetare a materialelor de constructie din lume.

Singura unitate de acest tip din lume

Cu o suprafata la sol de 2500 m2 si o inaltime de 12 m, cladirea este o fabrica de experimentat betonul, in care rezultatele studiilor de laborator vor fi obtinute in timp real, studiile si testarile fiind facute la scara industriala. De asemenea, serveste pentru spatii specifice de testare in care materialele pot fi testate si manipulate. Acest nou centru de cercetare va permite astfel testarea formulelor si a planurilor experimentale la scara industriala in timp ce va controla factorii externi, cum ar fi temperatura sau higrometria. In acest fel se va accelera timpul de comercializare a produselor si solutiilor inovative pentru industria constructiilor.

Pentru executia pardoselei s-a folosit ExtensiaTM, un beton cu proprietati exceptionale lansat la inceputul acestui an, insusi un rezultat al studiilor realizate in centrul de cercetare de la L’Isle d’Abeau. In timp ce in trecut, nu era posibila turnarea suprafetelor mai mari de 25 m2 fara a se folosi joante de imbinare, ExtensiaTM permite aplicarea unor suprafete de 400 m2, o adevarata inovatie pentru industrie. In plus, rezistenta sa exceptionala permite reducerea grosimii placilor, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de armare sau utilizarea de fibre, si reduce cerintele de intretinere. Produsul are in consecinta un efect redus asupra mediului inconjurator, in special prin reducerea semnificativa a emisiilor de CO2 asociate de obicei cu aplicarea suprafetei podelelor.

In exteriorul cladirii, un spatiu aditional situat pe o suprafata de 1500 m2 este dispus in vederea realizarii testarii produselor de dimensiuni mari si pentru depozitarea materiilor prime.

Accelerarea inovatiei in betoane
La inaugurare, Bruno Lafont, Presedinte si CEO Lafarge a afirmat: „Aceasta noua cladire ne va permite sa inaintam cu strategia noastra pentru inovatie in betoane si sa ne mentinem pozitia de lider in realizarea de produse care creeaza valoare si solutii pentru constructii durabile. Va permite echipelor noastre de cercetare sa inainteze si mai mult in crearea de noi tehnologii care aduc valoare pentru clientii nostri si pentru Grup.”

Noua cladire vine in completarea centrului de cercetare deja existent la L’Isle d’Abeau, cu o suprafata de 15.000 m2, acesta reprezentand cel mai mare centru de cercetare a materialelor de constructie din lume, folosind echipament tehnic de ultima ora. La centru lucreaza 200 de cercetatori stiintifici, care colaboreaza si cu alte institutii de cercetare cum ar fi CNRS (Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta), scoli si universitati de renume international cum ar fi MIT (Institutul Tehnologic din Massachussetts) din SUA sau universitatile Sherbrook si Laval din Canada. Cercetatorii participa de asemenea si in proiecte in colaborare cu mari laboratoare din intreaga lume, in special prin reteaua NANOCEM, care aduce laolalta companii industriale si universitati in proiecte de cercetare pe termen lung, care implica ciment si betoane.

Cercetatorii de la Lafarge au dezvoltat o abordare stiintifica pentru intelegerea materialelor de constructie pe scara nanometrica, care denota natura tehnica a betonului in diverse aspecte (fenomene fizice si chimice, sensibilitate la parametrii externi, evolutia mecanismelor in timp, etc.). Astfel au putut sa identifice si sa inteleaga mai bine diversele fenomene care subliniaza comportamentul betonului, cunostinte ce au permis dezvoltarea numeroase produse din beton cu valoare adaugata care corespund cerintelor din ce in ce mai ridicate ale clientilor in ceea ce priveste utilizarea, rezistenta, estetica, productivitatea,

spot_img

Ultimele știri