Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

18/12/07 MMDD – Prognoza meteo si bilant activitati 2007

Ministrul Attila KORODI a sustinut in aceasta dupa-amiaza, la sediul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, o Conferinta de Presa ce avut ca teme prognoza meteo pentru perioada sarbatorilor de iarna si previziunile meteorologice pana in luna mai a anului 2008 dar si Bilantul activitatii MMDD in anul 2007. La conferinta au fost prezenti si Lucia Ana VARGA, Secretar de Stat MMDD dar si Ion SANDU- Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, din conferinta de astazi:

„Peste o saptamana o sa serbam Ziua Nasterii Domnului iar cu acesta ocazie, pentru o parte dintre noi urmeaza o pauza de odihna si petrecere pana dupa Revelion. Nu este si cazul meu, insa m-am gandit ca dincolo de febra cumparaturilor dar si de alte detalii organizatorice subiectul vremea in prag de sarbatori este de interes pentru romani, cu atat mai mult cu cat, probabil multi dintre ei si-au facut planuri de calatorie in tara sau in strainatate!

O sa incepem, prin urmare, conferinta de presa de astazi cu datele meteo privind perioada de dinainte de Craciun, din Ziua de Craciun si de Revelion. Ati observat probabil, ca in ultima perioada vremea s-a racit. Nu putem spune ca este ger afara, dar putem spune ca iarna din acest an are infatisare de iarna: cu zapada si temperaturi negative. Este o surpriza extrem de placuta pe care ne-a oferit-o in 2007 acest anotimp.
In zilele care vor urma, respectiv de astazi si pana duminica 23 decembrie, vremea se va metine friguroasa in mai toate zonele tarii. Pe timp de noapte temperaturile pe care le vom inregistra vor fi intre -10 si -4 grade Celsius. Chiar si asa, de nins e putin probabil pentru orice parte a tarii, dar ceata formata in zonele joase la primele ore ale dimineatii ar putea fi persistenta.

In preajma Craciunului si chiar in ziua de Craciun vremea se va incalzi in medie cu 2 grade Celsius in toata tara. Va spuneam si in cadrul conferintei de presa de acum o luna, ca zapada va cadea anul acesta, in reprize destul de scurte.

Din pacate pentru Bucuresti, doua reprize s-au si consumat in cursul zilei de joi (saptamana trecuta) si de duminica. Au fost doua zile frumoase in care a nins dens, doua zile de iarna de care bucurestenii nu au mai avut parte de cel putin 2 ani. Sansele, ca de Craciun in Capitala sa se produca o a treia repriza de ninsoare sunt, din pacate, destul de reduse. Asta pentru ca in partea de sud si sud-est romanii isi vor petrece sarbatoarea de Craciun pe fondul unor temperaturi pozitive in timpul zilei, de pana la 4 grade Celsius. Pe timp de noapte insa sunt asteptate temperaturi de -5 … -3 grade.

Si in vestul tarii vremea se va incalzi! Acolo, temperaturile estimate pentru ziua de Craciun si pana in data de 30 decembrie vor fi de 0 pana la 3 oC ziua, si usor negative noaptea. In restul tarii, respectiv in centru si in nord, va fi mai frig, dar nu ger! Valorile cele mai coborite estimate pentru aceste parti ale tarii vor fi de – 8 … – 7 oC. Poate ca in acesta parte a tarii, cu putin noroc, ziua de Craciun are sanse sa fie insotita de ninsoare.
Pana spre Anul Nou regimul termic se mentine la aceste valori, o usoara crestere fiind posibila in partea de sud a tarii.

Si-acum vine vestea buna: daca ziua de Craciun o vom petrece intr-o zi mai calda din punct de vedere termic, in ultima zi a anului se pare ca aproape toate zonele vor fi afectate de un nou proces de racire, iar probabilitatea de ninsoare va fi destul de mare pentru intreaga tara.

Dupa Anul Nou, pana pe data de 13 ianuarie 2008 temperaturile se mentin in forma in care vi le-am prezentat pentru finalul de an 2007, cu precizarea ca in partea a doua a lunii valorile medii vor fi in crestere. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 10 si 15 l/mp in vest, in sud-vest si in sudul Dobrogei, iar in rest intre 5 si 10 l/mp.

Doamnelor si domnilor asta are de spus vremea pentru perioada de sarbatori care urmeaza! Cu sau fara zapada de sarbatori permiteti-mi sa adresez tuturor romanilor de pe acum „La muti ani si Sarbatori fericite!”.

Mai avem un subiect pe „ordinea de zi” a acestei conferinte de presa. Pentru ca ne apropiem de finalul anului, este potrivit sa privim si la anul care aproape ca a trecut. Nu am sa va retin cu cifre peste cifre si lungi expuneri de investitii si proiecte, dar am sa punctez cateva mai importante. Aceste investitii si proiecte se inscriu deja intr-o linie fireasca, pe care ministerul mediului a implementat-o in actuala guvernare. Ce am incercat sa facem in acest an a fost sa completam elementul administrativ cu o abordare in care elementul civilizatiei de mediu sa conteze mai mult. Si am tinut cont de problemele directe, „de la firul ierbii”, care ii afecteaza pe oameni, in contextul unei vieti tot mai stresante si mai agresive.

Anul acesta am vrut sa fim indrazneti si sa atacam subiecte care pana acum pareau imposibil de abordat, sau in orice caz greu de inceput. De pilda, ceea ce-mi vine acum in gand este proiectul MMDD de imbunatatire a calitatii mediului din Romania prin crearea de spatii verzi in localitati. Un program prin care amenajam, extindem sau infiintam parcuri.

S-a dovedit a fi o solutie ingenioasa, intrucat au aplicat multe primarii pentru a obtine finantare, si multe au si reusit sa faca asta. In total am finantat in acest an 102 proiecte in valoare totala de 60 de milioane de lei. Iar rezultatele sunt pe masura: odata cu aceste proiecte castigam 300 de hectare de spatiu verde in localitati, adica acolo unde ne durea mai tare. Multe alte suprafete verzi vor fi salvate, pentru ca prin lege am interzis constructiile prin spatiile verzi. Mai mult decat atat am obligat autoritatile locale, ca suprafetele verzi sa creasca pana la 20 metri patrati pe cap de locuitor pana in 2010 si la 26 metri patrati de pe cap de locuitor pana in 2013.

Si pentru ca tot vorbim de calitatea mediului si implicit a aerului, in dorinta noastra de incurajare a mijloacelor nepoluante de transport, am initiat o hotarare de guvern care de asemenea OBLIGA autoritatile locale sa construiasca anual piste de biciclete, pe langa infrastructura clasica de transport. Am facut asta pentru ca realmente sunt cetateni care prefera sa se deplaseze in acest mod, insa pe buna dreptate reclama ca nu au pe unde si ca, in prezent, fara o infrastructura bine pusa la punct, mersul pe bicicleta in marile aglomerari urbane reprezinta fara discutie un act de curaj.

Spatiile verzi si deplasarea cu bicicletele sunt sansa unui aer mai respirabil. Cat de respirabil, ne va ajuta sa ne dam seama Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului. Reteaua nationala este unul dintre proiectele cele mai importante pe care le-am lansat in acest an. Un proiect in valoare de 14 milioane de euro, care ne permite sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene si care raspunde unor necesitati urgente ale Romaniei.

Ea acopera 11 aglomerari si 8 zone de gestionare a calitatii aerului acoperind 37 de judete ale tarii. Este unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme din Europa, cuprinzind 117 statii de monitorizare. Si mai include 68 de panouri de informare a publicului, dar si un site care va deveni activ la inceputul lui 2008 si care va pune la dispozitia oamenilor, in timp real, datele privind calitatea aerului din regiunea, judetul sau orasul in care locuieste.

Batalia pentru un aer curat am dat-o si prin celebrul, deja, program „Rabla”. Cu un efort investitional de 50 de milioane de lei, am reusit sa scoatem din circulatie aproape 16.500 de masini uzate, in acest an. Asta inseamna, printre altele, 400.000 de kilograme de monoxid de carbon in minus din aerul pe care-l respiram, adica 400.000 de kilograme in minus de substante toxice. Dar mai inseamna si debarasarea de numeroase alte tipuri de deseuri, pe care aceste autoturisme vechi le genereaza.

Ajungand la deseuri, vreau sa va aduc aminte de o alta actiune prin care am reusit sa trezim spiritul civic. Prin campania „Marea debarasare”, pe 3 noiembrie, sprijiniti de mass-media si implicand autoritatile locale din 110 localitati, am reusit sa adunam 600 de tone de deseuri electrice si electronice, adica jumatate din intreaga cantitate stransa in Romania in anul 2006.

Desigur, gestiunea deseurilor este un capitol foarte important si delicat, la care mai avem mult de lucru. Dar in anul 2007 avem in derulare proiecte pilot pe sistemul de colectare selectiva a deseurilor in 149 de localitati din tara si in sectoarele 1, 3, 4, 5, 6 din Bucuresti, si am finantat prin Fondul pentru Mediu 11 proiecte pe deseuri, inclusiv cele periculoase. Planurile regionale de gestiune a deseurilor au devenit litera de lege, iar ele vor fi completate de planurile judetene, prin care autoritatile locale isi vor asuma foarte clar si explicit obligatiile ce le revin in acest sector.

Doamnelor si domnilor de-a lungul timpului am avut diverse comunicari publice, in care am spus ca, pentru implementarea corecta si prompta a politicilor de mediu, este nevoie de participarea activa a publicului, si de interesul acestuia fata de problematica de mediu. Ministerul Mediului s-a hotarat sa investeasca anul acesta intr-o campanie de cooptare a romanilor in problematica de mediu in valoare de aproape 700.000 de euro. Am plecat de la considerentul ca trebuie sa fim vazuti si auziti de cat mai multi romani. Prin urmare, am ales varianta campaniei audiovizuale, in care ne-am axat pe trei teme: participarea publicului la decizia de mediu, colectarea selectiva a deseurilor si reducerea efectelor schimbarilor climatice.

Publicul tinta este unul extins, dat fiind faptul ca vorbim despre probleme care privesc toate categoriile sociale indiferent de varsta (10 – 60 de ani). Prin acesta campanie au fost achizitionate 1500 de puncte de GRP asta insemnand peste 9 milioane de romani vizati de aceasta campanie. Spoturile ruleaza deja de o luna jumatate pe 11 canale tv si 7 radio, si vor continua sa ruleze si in perioada de sarbatori. Imediat dupa incheierea campaniei va vom putea prezenta cateva date preliminare legate de parametri media livrati dar si de categoriile de varsta atinse in mod special.

Si pentru ca tot vorbim de o buna comunicare putem spune ca ne-am imbunatatit dialogul cu primarii. Am lucrat si lucram din ce in ce mai mult cu autoritatile locale, pentru ca, pana la urma, calitatea vietii si a mediului nu se face in birourile din Bucuresti, de la minister, ci o realizeaza responsabilii din fiecare zona a tarii. Am vorbit despre aer si deseuri si vreau sa adaug si celalat capitol esential, cel al apelor. 2007 este anul in care am promovat pentru finantare 133 de obiective in infrastructura de ape, in 29 de judete ale tarii. 10 dintre acestea au ca beneficiari primarii din Delta Dunarii. Din cele 133 de obiective promovate, 80 au deja semnate conventiile de finantare.

Nu voi insista mai mult asupra proiectelor pe ape, pentru ca despre investitiile imense in amenajarile hidro si in protectia impotriva inundatiilor va vorbi doamna secretar de stat Lucia Varga. Oricum, proiectele pe care le-am derulat cu autoritatile locale au fost de mare complexitate si fara discutie au condus la imbunatatirea vietii comunitatilor.

Un alt capitol cu obligatii foarte riguroase, asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana. La fel de complex si de riguros se dovedeste si capitolul IPPC, adica prevenirea si controlul poluarii industriale. Este un capitol care a presupus eforturi foarte mari atat din partea noastra, cat si a investitorilor care detin aceste instalatii complexe.

Nu mai intru acum in amanunte, am facut-o deja prin doua conferinte de presa in ultimele trei luni. Dar trebuie sa subliniez ca, in urma acestor eforturi, peste 97% din aceste instalatii au primit autorizatia integrata de mediu, un procent remarcabil, chiar raportat la media din Uniunea Europeana. Iar aceste autorizatii integrate, dupa cum bine spunea una dintre colegele care a coordonat acest proces, nu reprezinta un permis pentru poluare, ci o adevarat Biblie pe care operatorii care detin instalatiile vor trebui sa o respecte.

Eu voi puncta, in incheierea acestui survolaj pe 2007, un alt succes pentru care s-a muncit mult la minister in acest an. Pe 12 iulie 2007, Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Sectorial Mediu, acel program care a primit cea mai mare nota din partea Uniunii, dintre toate programele operationale trimise de tara noastra catre Comisia Europeana. Dupa cateva luni, am trimis Comisiei 4 aplicatii de proiecte pentru judetele Cluj, Salaj, Giurgiu si Calarasi, cu o valoare de investitii de 470 de milioane Euro. Am finalizat si ghidurile pentru axele prioritare 1 – ape, 2 – deseuri si 4 – protectia naturii. Si am depus cu succes demersuri in urma carora sunt in curs de infiintare 24 de mari operatori regionali pe ape si deseuri, acesti parteneri fara de care fondurile mari europene nu pot fi accesate.

Doamnelor si Domnilor anul 2007 a fost primul an cu adevarat european al Romaniei. Am vrut sa construim proiectele noastre, chiar si cele care va par idealiste, dupa un tipar european. Ori, modelul european este unul in care protectia mediului este extrem de legata de valorile comunitatii si de viata de zi cu zi a oamenilor”.

spot_img

Ultimele știri