Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

28/11/07 EMAS – Daciana Sarbu cere ca Parlamentul sa intre in programul EMAS

Daciana Sarbu cere intrarea Parlamentului Romaniei in sistemul EMAS pentru reducerea cheltuielilor si a poluarii

Daciana Sarbu, deputat PSD, europarlamentar, membru al Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, adreseaza un apel public catre conducerile celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, pentru reducerea cheltuielilor cladirii Parlamentului prin inregistrarea acestei institutii in sistemul EMAS. Sistemul European de Management de Mediu si Audit (EMAS) este un instrument european prin care companiile si alte organizatii evalueaza, raporteaza si imbunatatesc efectul pe care activitatile lor il au asupra mediului inconjurator.

Prin acest pas, volumul cheltuielilor legate de intretinerea activitatii Parlamentului s-ar diminua semnificativ, iar impactul poluant asupra mediului ar scadea. Parlamentul Romaniei trebuie sa isi asume responsabilitatea reducerii impactului direct si indirect al functionarii sale asupra mediului, prin minimizarea consumului de energie, promovarea reciclarii (a hartiei, a echipamentelor IT, etc ), o mai buna gestionare a problemelor generate local (zgomot, mirosuri, praf) si a transportului (bunuri, servicii si angajati).

In anul 2006, potrivit datelor publice, Parlamentul Romaniei a inregistrat cheltuieli in valoare de aproximativ 47 milioane RON, reprezentand cheltuieli pentru incalzire si iluminat, apa, canal si salubritate, transport, telecomunicatii, publicatii si materiale documentare. O buna parte a acestor cheltuieli s-ar putea reduce considerabil prin inregistrarea in sistemul EMAS, care ar preveni atat irosirea unor sume importante de la bugetul de stat, cat si degradarea accentuata a mediului inconjurator. Nu in ultimul rand, aceasta initiativa ar demonstra implicare autentica a Parlamentului in domeniul dezvoltarii durabile si protectiei mediului inconjurator.

Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pöttering, si Secretarul General Harald Romer au semnat pe 28 noiembrie politica de mediu EMAS, prin care cladirile Parlamentului European vor intra in sistemul EMAS.

spot_img

Ultimele știri