29/09/2009 Administratia Parcului National Retezat – Un traseu… mai altfel, la poalele Retezatului

Administratia Parcului National Retezat in parteneriat cu Asociatia de Turism Retezat si Primaria Salasu de Sus, face un frumos cadou turistilor care viziteaza Tara Hategului. Enigme, intalniri (virtuale) cu animalele din Retezat, povesti vechi si multe altele pot fi gasite pe traseul tematic "Natura, oameni si istorie", finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat (FP), MOL Romania si Administratia Parcului National Retezat (APNR).

Pentru cine am facut traseul

Traseul a fost conceput cu gandul la cei care trec prin comuna Salasu de Sus, sau petrec mai multe zile aici. Este destinat oaspetilor mari si mici ai Tarii Hategului; pot sa-l strabata vizitatori de orice varsta, parintii cu copiii lor sau bunicii cu nepoteii. Fiecare va gasi cate ceva interesant de vazut si aflat.

Enigme si nu numai

Traseul in circuit incepe la Centrul de vizitare Nucsoara si poate fi strabatut pe jos in 3-4 ore. Dificultatea traseului este mica. Turistii trebuie sa urmeze marcajul banda albastra si sagetile indicatoare, pentru a nu se rataci. Pe cele sase panouri concepute pe intelesul publicului larg- ca doar suntem in vacanta, nu la simpozion stiintific- apar fotografii, desene si informatii inedite despre animale si plante care traiesc in Retezat si la poalele muntelui, despre istoria si traditiile locului.

Si pentru ca cei mici sa nu se planga ca-i dor piciorusele, ii facem curiosi cu tot felul de enigme, imagini ghicitoare, povesti si legende. Ca sa gasesti raspunsul la enigma de pe un panou, trebuie neaparat sa ajungi la panoul urmator. Una din enigme este legata de existenta langa satul Malaiesti a unui turn de piatra care nu avea usi, ci doar ferestre situate sus, la etaj. Ce rol avea el? Pe unde intrau oamenii in turn?
La sfarsitul traseului, cei isteti primesc un premiu la Centrul de vizitare Nucsoara.

De ce ai nevoie pe traseu

Obligatoriu: curiozitate si dorinta de a te distra si a afla lucruri noi. In plus, incaltaminte sport, comoda, antiderapanta, haina/hanorac de ploaie, aparat foto, ochelari de soare, o sticla cu apa, bomboane cu vitamina C pentru a preveni febra musculara.
Contraindicat: incaltaminte cu toc inalt sau platforma, plase, posete.
Interzisa cu desavarsire: aruncarea de ambalaje si resturi pe traseu. “Ca sa preintampinam asta, pe fiecare panou am scris "nu lasam nimic dupa noi- doar urma pasilor nostri; nu omoram nimic- doar timpul; nu luam nimic cu noi- doar amintirile" Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat.

Un proiect folositor

Traseul despre care scriam mai sus face parte din proiectul „Voturi, copii si flori pentru Retezat”. Acesta este finantat prin programul „Spatii verzi” lansat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Amanunte despre proiect pot fi gasite in fisierul „Retezat- benzină și flori”.

spot_img

Ultimele știri