Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Comunitatile locale, vectorul dezvoltarii durabile in urmatoarele doua decenii

Tinta Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila dar si vectorul dezvoltarii durabile in urmatorii 20 de ani il reprezinta comunitatile locale, care vor avea cuvantul decisiv in viitor, a declarat, joi, ministrul Mediului, Attila Korodi, prezent la dezbaterea celei de-a doua variante a acestei strategii.

"Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este un document care are date, are informatii compacte si acopera sectoarele-cheie ale economiei si societatii. Ce nu are? Cred ca inca nu are viziunea de ansamblu si nu are prioritatile clare. Pe acestea trebuie sa le adaugam odata cu dezbaterile care incep aici si de acum incolo in lunile urmatoare", a precizat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, saptamana viitoare incep dezbaterile regionale, implicarea masiva a personalitatilor din toate sectoarele publice, fiind esentiala pentru stabilirea de ’’elemente de forta" din cuprinsul strategiei pe fiecare zona a tarii.

"Timp de patru zile, ne vom afla in opt centre regionale din Romania si vom discuta acest document. Feed-back-ul regiunilor va fi esential. Comunitatile locale trebuie sa decida ce vor sa sustina in dezvoltarea durabila pentru zona lor si ce doresc ca noi sa sustinem pentru dezvoltarea lor", a subliniat ministrul Mediului.

In acest sens, Attila Korodi a dat ca exemplu localitatile cu deschidere la fluviu sau la mare, unde infrastructura portuara poate sa fie esentiala. Alte regiuni se pot axa pe producerea energiei regenerabile, pe promovarea turismului ecologic, agricultura sau pe industria cu tehnologie inalta.

"Elitele regionale – aici vorbim de cele academice, politice si de business -, dar si societatea civica trebuie sa lectureze acest document si sa decida din punctul lor de vedere care sunt pilonii pe care trebuie sa-i includa dezvoltarea. Aceste elite cunosc exact potentialul zonelor din care fac parte, cunosc liantul care leaga comunitatile, dar si interesele", a spus Korodi.

In opinia ministrului Mediului, ceea ce diferentiaza prioritatile regionale sunt bogatiile fiecarei zone, capacitatea umana si tehnica si, nu in ultimul rand, capitalul socio-cultural si afinitatile locale. In schimb, ceea ce uneste aceste regiuni sunt problemele comune, cum ar fi faptul ca doi din trei locuitori ai satelor nu sunt conectati la apa curenta si ca doar un satean din zece are acces la canalizare moderna.

"Noi va trebui sa gasim numitorul comun intre oferte si probleme, versiunea preliminara a strategiei ofera deja cadrul de referinta, dar nu vom putea gasi numitorul comun daca nu va fi o implicare a comunitatilor locale care definesc exact prioritatile lor, prioritati pe urmatoarele doua decenii", a conchis Attila Korodi.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a participat joi la dezbaterea pe a doua varianta a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila (SNDD). Aceasta dezbatere a avut loc in cadrul celei de-a treia sesiuni de lucru a Consiliului National de Dezbatere Publica, principalul deliberativ pentru revizuirea SNDD. Din acest for fac parte reprezentanti ai principalelor institutii centrale, ai partidelor politice, patronatelor,sindicatelor, comunitatii stiintifice si academice, precum si ai societatii civile.

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este un proiect comun al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Documentul are la baza exigentele Uniunii Europene si urmeaza sa fie prezentat Comisiei Europene pana la sfarsitul anului 2008.

spot_img

Ultimele știri