Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Conditii bune in insula Ceaplace pentru pelicanul cret

Suprafata insulei Ceaplace din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) va fi dublata artificial pana in februarie 2008, pentru a se mari zona de cuibarit a pelicanilor creti, specie aflata pe cale de disparitie.

"In 20 de ani, 75% din suprafata insulei Ceaplace a disparut, in conditiile in care pelicanii creti isi schimba locul de cuibarit o data la 150 de ani. In colaborare cu administratia RBDD, dorim ca suprafata actuala a insulei sa se dubleze", a declarat, vineri, Sebastian Bugariu, ofiter de proiect in Societatea Ornitologica Romana (SOR), la o dezbatere publica organizata in cadrul proiectului "Salvati Pelecanus Crispus in Delta Dunarii".

Reprezentantul SOR a spus ca administratia RBDD a inceput deja demersurile pentru ca o firma privata sa mareasca suprafata insulei Ceaplace pana in februarie 2008, atunci cand incepe perioada de cuibarit a pelicanilor creti.

Potrivit sursei, insula din RBDD este locul in care, anual, aproximativ 80 de perechi de pelicani creti isi cauta adapost, cresterea suprafetei insulei Ceaplace fiind unul de scopurile proiectului "Salvati Pelecanus Crispus in Delta Dunarii", inceput in 2006 si derulat in parteneriat cu Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor (RSPB) din Marea Britanie.

Proiectul finantat de Uniunea Europeana are drept obiectiv mentinerea populatiilor de pelicani creti in RBDD, in conditiile in care efectivele din aceasta specie care se adapostesc in Romania si Grecia sunt singurele ramase in afara fostei Uniuni Sovietice, unde in ultimii zeci de ani specia a suferit un declin drastic.

In cadrul acestui proiect s-a reusit, de asemenea, introducerea in acest an a unor modificari in legea care reglementeaza activitatea de vanatoare, astfel incat amenda pentru capturarea pelicanilor creti este in prezent de 1.660 de euro.

Pelicanul cret este una dintre cele doua specii europene de pelican care pot fi observate in Romania, RBDD fiind una dintre cele mai importante zone de cuibarit pentru aceasta specie.

Pana la inceputul secolului al XIX-lea, pelicanii creti cuibareau inclusiv in Europa de Vest. Dupa 1900, insa, numarul lor a scazut drastic, ajungand in prezent la 1.500 de perechi care cuibaresc in Europa. La nivel mondial, populatia acestei specii a cunoscut o usoara revenire, insa pelicanul cret ramane una dintre speciile rare.

spot_img

Ultimele știri