Construirea de noi centrale electrice pe bază de cărbune, cea mai stringentă amenințare pentru planetă

Guvernele din întreaga lume trebuie să regândească planurile pentru noi centrale electrice pe bază de cărbune, deoarece acestea sunt acum cea mai stringentă amenințare pentru viitorul planetei, a avertizat șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), potrivit The Guardian.

emisii de gaze cu efect de sera

În termeni destul de aspri, secretarul general al OECD, Angel Gurria, a spus guvernelor să se gândească „de două, sau trei, sau patru ori” înainte să permită construirea de noi centrale electrice pe bază de cărbune.

Gurria spune că aceste centrale vor genera emisii de carbon mult timp de acum încolo. Ca urmare, multe dintre ele s-ar putea transforma în „active irecuperabile”, trebuind să fie suspendate cu zeci de ani înainte că viața lor economică să expire. „Suntem în curs de coliziune cu natura”, a mai spus acesta.

Un nou studiu publicat joi de OECD arată că, potrivit tendințelor actuale, producerea de energie pe bază de cărbune va duce la eliberarea a mai mult de 500 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă, de acum până în anul 2050. Acesta e echivalentul a aproximativ jumătate din „bugetul de carbon” – cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o putem emite în atmosferă în condiții de siguranță – pentru această jumătate de secol, dacă vrem să rămânem în limita de 2 grade Celsius unanim acceptată ca fiind pragul pentru schimbări climatice periculoase.

Gurria a spus că finanțările de la țările bogate, menite să ofere acces la energii regenerabile în țările în curs de dezvoltare, ca o alternativă la cărbune, ar trebui să constituie o parte esențială a discuțiilor Națiunilor Unite pe teme climatice, care vor avea loc în decembrie la Paris.

Guvernele speră că vor conveni asupra unui nou acord privind emisiile de gaze cu efect de seră care să implice toate țările și să fie implementat începând cu anul 2020, când angajamentele actuale expiră. Acest nou acord ar prespune reduceri absolute ale emisiilor de gaze, în ce privește țările bogate, și o înfrânare a creșterii acestor emisii în țările sărace.

Cărbunele a devenit o sursă de alimentare mai populară în ultimii ani, din cauza scăderii drastice a prețului. Dar, spune Gurria, cărbunele nu e mai ieftin, dacă se iau în calcul toate costurile, inclusiv impactul asupra schimbării climatice, poluarea aerului și efectele poluării asupra sănătății. „Guvernele trebuie să se întrebe într-un mod serios și cu scepticism dacă cărbunele chiar e o afacere bună pentru cetățenii lor”, a adăugat acesta.

În plus, explică Gurria, costul energiei din surse regenerabile este în scădere rapidă, așa că reprezintă o investiție bună pentru țările în curs de dezvoltare și pentru cei care donează acestor țări.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Schimbările climatice anulează progresul din ultimii 50 de ani în ce privește sănătatea globală

Un grup de adolescenți din Washington a câștigat în instanță reducerea emisiilor de carbon

Ambasadorii Franței, Germaniei și Marii Britanii în România fac front comun pentru urgentarea măsurilor împotriva schimbărilor climatice

spot_img

Ultimele știri