Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Consultare publica in Europa pentru gazele de sist

Comisia Europeana a lansat o consultare publica pe tema combustibililor fosili neconventionali, in randul carora intra si gazele de sist.

Consultarea, desfasurata prin internet, se refera la dezvoltarea in Europa a unor proiecte de exploatare a combustibililor fosili neconventionali.

La procesul de consultare sunt invitate sa participe atat organizatiile si autoritatile publice, cat si persoanele fizice. Actiunea este deschisa pana la data de 20 martie 2013, iar materialele de consultare sunt disponibile in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Goana dupa resurse ignora exigentele de mediu

In motivarea acestui demers, Comisia Europeana explica faptul ca, in trecut, explorarea si productia gazelor naturale si a petrolului vizau, in principal, resursele conventionale. La ora actuala, resursele conventionale sunt tot mai reduse, iar avansul tehnologic deschide posibilitatea extragerii de combustibili fosili neconventionali.

In randul acestora, Comisia Europeana mentioneaza gazele de sist, gazele de roca si metanul din straturile de carbune ale formatiunilor geologice a caror exploatare era in trecut prea complicata sau prea costisitoare.

Tinand cont de aceste evolutii, oficialii europeni doresc sa se asigure ca proiectele privind exploatarea de combustibili fosili neconventionali vor respecta masuri de protectie a sanatatii si a echilibrului climatic si ecologic. Aceste masuri trebuie sa fie “elaborate la un nivel maxim de claritate si previzibilitate juridica pentru cetateni si operatori”, subliniaza Comisia Europeana. Pe baza lor, se poate realiza valorificarea noilor resurse energetice fara riscuri pentru sanatatea umana sau pentru mediu.

Intrebarile din cadrul materialelor de consultare vizeaza oportunitatile si provocarile la scara larga, masurile de reducere a riscurilor, cresterea transparentei operatiunilor, precum si recomandari generale privind unele masuri la nivelul UE.

Comisia Europeana va avea o pozitie oficiala in anul 2013

Pe baza studiilor analitice efectuate incepand cu ultima parte a anului 2011, Comisia Europeana va propune in 2013 un cadru pentru gestionarea riscurilor, rezolvarea deficientelor de reglementare si asigurarea unui nivel maxim de claritate si previzibilitate juridica pentru operatorii de pe piata si cetatenii statelor UE.

Noua actiune de consultare pe platforma online face parte dintr-un proces mai amplu destinat implicarii societatii civile in activitatile desfasurate de Comisie. Procesul de consultare include reuniuni periodice ale reprezentantilor statelor membre si ai altor factori implicati, precum si o reuniune de consultari publice in prima jumatate a anului 2013.

Romania face parte dintre statele europene in care gazele de sist reprezinta o tema sensibila. Pe de o parte datorita disponibilitatii acestor resurse si a tentatiei de a le valorifica, iar pe de alta parte din cauza riscurilor de mediu implicate de asemenea operatiuni.

Programul guvernului Ponta vorbeste despre explorare, nu si despre exploatare

Programul noului guvern Ponta include si o referire la acest domeniu, cu observatia ca este recunoscuta doar intentia de a explora, nu si de a exploata gaze din sist. In rubrica “Proiecte prioritare”, Programul de guvernare 2013 – 2016 inscrie si “demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase”. De asemenea, Programul de guvernare mentioneaza “cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale”.

In noul Cabinet, exigentele de mediu vor fi gestionate de Ministerul Mediului, condus, ca si pana acum, de Rovana Plumb. Este de asteptat ca optiunile acesteia pe tema combustibililor neconventionali sa nu se schimbe. Pozitia Rovanei Plumb, exprimata chiar in momentul instalarii in functia de ministru si reconfirmata ulterior, este ca Romania va urma politica UE.

In luna mai a.c., Rovana Plumb sublinia ca “problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”. Evaluarea si concluziile care vor fi anuntate la nivelul UE pe tema gazelor de sist, mai ales in ceea ce priveste folosirea metodei de exploatare prin fracturare hidraulica, va fi urmata de o pozitie corespunzatoare a Guvernului Romaniei.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: stephenleahy.net/2012/03/02

Citeste si:

Africa va furniza Europei gaze de sist

Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor

 

spot_img

Ultimele știri