Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: copiii, mai expuși la poluare în interiorul mașinii decât pe stradă

Există o probabilitate mai mare ca cei mici, aflați pe bancheta din spate a mașinii, să fie expuși la niveluri mai mari de poluare decât în condițiile în care s-ar afla pe stradă. Avertismentul a fost dat de un fost consilier șef al guvernului britanic, potrivit The Guardian

poluare
foto: wikimedia commons

 

Copiii sunt mai vulnerabili decât adulții la emisiile toxice din trafic, care intră prin sistemul de ventilație al mașinii și rămân în vehicul. Fostul consilier pe probleme de tehnologie și știință, David King, spune că mersul pe jos sau mersul pe bicicletă în drum spre școală este mai puțin nociv, din punct de vedere al emisiilor toxice inhalate, decât deplasarea cu mașina.

Pentru a-și susține părerea, specialistul aduce în discuție mai multe studii publicate pe această temă. De exemplu, potrivit unei cercetări realizate în Copenhaga, s-a constatat că un șofer a inhalat mai multe emisii toxice, spre deosebire de un ciclist care a parcurs același traseu. Explicația specialiștilor a fost că, pentru ciclist, emisiile s-au risipiat în atmosferă și astfel s-a redus expunerea. În schimb, pentru șoferul mașinii, aceste emisii au rămas în cabina vehiculului ceea ce a mărit expunerea la acestea.

„Copiii care stau pe bancheta din spate a mașinii sunt mai predispuși la niveluri mai mari de poluare. Poate că mașina ta este curată în interior, însă copiii tăi stau într-o cutie care colectează gaze toxice provenite de la toate mașinile din trafic”, a spus King.

Soluția propusă de expert este ca oamenii să înceapă să folosească cât mai puțin mașinile.

„S-a demonstrat că beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos și ale mersului pe bicicletă sunt mai mari în comparație cu costurile pe care le implică expunerea la poluare. Dacă părinții ar ști la ce riscuri își expun copiii atunci când îi duc la școală cu mașina, probabil s-ar gândi de două ori înainte să o facă.”

Stephen Holgate, expert în astm la Universitatea Southampton și președinte al Colegiului de Medicină la Colegiului Regal al Medicilor, a declarat că există suficiente dovezi pentru a le demonstra părinților că mersul pe jos și ciclismul sunt două metode prin care copiii sunt expuși la un nivel de poluare mai mic decât dacă ar călători în mașină.

„Poluarea este de nouă până la de 12 ori mai mare în mașină decât în exterior. De cele mai multe ori copiii se află pe bancheta din spate a mașinii și sistemul de ventilație al acesteia este pornit. Astfel, gazele emise din mașina sau din camioneta din față ajung prin sistemul de ventilație direct în mașină.”

Potrivit lui Holgate, copiii sunt mai vulnerabili decât adulții pentru că poluarea aerului le poate afecta dezvoltarea plămânilor și, pe viitor, le poate produce boli precum astmul sau alte afecțiuni respiratorii.

spot_img

Ultimele știri