Cronica Romana: Si Brazilia intra sub tirul acuzatiilor

Un alt stat acuzat de promovarea biocarburantilor face parte din categoria asa-numitelor „economiii emergente”. Deja sub tirul ecologistilor pentru despaduririle masive din Amazonia, guvernul presedintelui Luis Inacio Lula da Silva (foto) a fost invinovatit, ce-i drept, mult mai voalalt decat UE sau SUA de periclitarea productiei de hrana prin promovarea biocarburantilor.

Acuzele au venit din partea premierului britanic Gordon Brown si dinspre presedintele FAO (Natiunile Unite pentru Agricultura si Alimentatie) care, cu ocazia celei de-a 30 conferinte a organismului specializat al ONU, au cerut cuantifiacrea impactului biocarburantilor asupra preturilor alimentare. Criticile au fost reluate vehement de organizatia Via Campesina a agricultorilor brazilieni, care a cerut un „moratoriu” al productiei de etanol, insa au fost respinse la fel de ferm de catre presedintele Lula da Silva. Acesta a argumentat ca trestia de zahar cultivata pentru etanol ocupa doar circa 1 la suta din suprafata agricola a Braziliei, iar extinderea ei nu a impiedicat tara sa devina, alaturi de vecinul argentinian, unul dintre principalii castigatori ai actualei crize alimentare, prin marirea exportului de carne de vita si de pasare, de zahar ecologic brun, de soia si de suc de portocale.

La randul sau, directorul companiei petroliere nationale Petrobras, Jorge Zelada, a subliniat faptul ca etanolul brazilian obtinut din rafinarea melasei de trestie de zahar este un produs adiacent al industriei zaharului, neafectand productia de hrana. Presedintele brazilian a mai explicat faptul ca explozia preturilor alimentelor se explica prin faptul ca indienii, chinezii si brazilienii consuma mai mult decat in trecut, iar randamentele agricole nu au crescut in acelasi ritm. El a mai spus ca tara sa, ca si unele tari africane, nu se afla in situatia SUA, care fabrica etanol din porumb si este, pe de alta parte, unul dintre mari ofertanti de produse alimentare la nivel mondial, in mod traditional.

Brazilia este al doilea fabricant de etanol la nivel mondial, dupa Statele Unbite ale Americii, cu care a semnat un acord tehnic prin care s-au standardizat metodele de obtinere a acestui carburant, indiferent de planta din care substanta se rafineaza.

Impreuna cu India, Brazilia blocheaza, incepand din 2006, Runda Doha a negocierilor OMC, refuzand sa-si deschida piata pentru produsele agricole europene si americane pana cand SUA si UE nu vor accepta, la randul lor, o deschidere similara pentru produsele originare din statele in curs de dezvoltare si pana cand nu vor opera o reducere mai consistenta a subventiilor pentru Agricultura. Brasilia si New Delhi sustin ca aceste masuri se constituie, in fapt, intr-o concurenta neloiala ce le-ar afecta grav sectoarele agricole si alimentare, in ipoteza eliminarii taxelor vamale, conform prevederilor initiale ale Rundei Doha a negocierilor OMC.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Ultimele știri