Cum ar putea falimenta schimbările climatice industrii de mii de miliarde de dolari

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a aruncat mănușa investitorilor din industria combustibililor fosili cu un avertisment referitor la pierderile potențiale imense pe care aceștia le vor suferi din cauza schimbărilor climatice, care vor face ca mari rezerve de petrol, cărbune și gaze să nu mai poată fi exploatate, informează Financial Times.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei

Într-o evaluare a riscurilor financiare generate de încălzirea globală, Mark Carney a recunoscut că există pericolul ca activele companiilor din industria combustibililor fosili să fie „imobilizate” de regulile mai stricte adopate în lupta cu schimbările climatice. „Expunerea investitorilor din Marea Britanie, inclusiv a societăților de asigurare, la aceste schimbări este imensă”, a declarat bancherul britanic, precizând faptul că aproape 20% din 100 cele mai importante companii din Marea Britanie (FTSE 100) activează în industria extractivă și a resurselor naturale.

„Provocările din prezent aduse de schimbările climatice pălesc în importanță comparativ cu ceea ce ar putea veni. Odată ce schimbările climatice devine o problemă de definire pentru stabilitatea financiară, ar putea să fie deja prea târziu”, a mai spus el.

Guvernatorul nu a sugerat că din cauza riscurilor climatice Banca Angliei va încerca să aplice reglementări mai stricte pentru instituțiile financiare, însă comentariile sale îi irită pe directori din industria combustibililor fosili, care se confruntă și cu presiunea pusă de militanții climatici care susțin că investitorii ar trebui să-și retragă banii dian acest sector din cauza așa-numitului risc al activelor  irecuperabile. Deja reprezenații câtorva companii din industria de petrol și gaze susțin că analiza lui Carney face abstarcție de faptul că țările în curs de dezvoltare au nevoie de aceste resurse pentru creșterea economică.

Carney a declarat că oamenii de știință au calculat „bugetul de carbon” pe care lumea l-ar avea la dispoziție pentru a satisface obiectivul de 2°C, iar acesta a fost evaluat între o cincime și o treime din rezervele mondiale dovedite de petrol, gaze naturale și cărbune. „În cazul în care această estimare este aproximativ corecta, marea majoritate a rezervelor de petrol, gaze și cărbune se dovedesc a fi  „irecuperabile”. Acestea nu vor mai putea fi folosite fără tehnologia extrem de costisitoare a captării carbonului”, a mai spus acesta.

Shell își abandonează pentru moment operațiunile din zona arctică

Cu o zi înaintea discursului guvernatorului Băncii Angliei, Shell a anunțat că va opri forajul din Marea Chukchi, Alaska, din cauza resurselor limitate de petrol și gaze identificate aici de-a lungul verii. Shell a cheltuit până acum 7 miliarde de dolari pentru explorarea potențialului de hidrocarburi din zona arctică, însă a întâlnit o rezistență puternică din partea ONG-urilor de mediu. Acestea au acuzat compania că planurile sale distrug ecosistemul și accelerează schimbările climatice.

„Shell va înceta activitățile de explorare din largul statului Alaska pentru viitorul previzibil. Decizia a fost luată ținând cont de rezultatele obținute în puțul Burger J, de costurile mari associate proiectului și de legislația provocatoare și imprevizibilă care reglementează operațiunile din largul statului Alaska”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții companiei au lăsat însă să se înțeleagă că există posibilitatea ca, în viitor, Shell să reia forajul în altă parte a bazinului arctic.

spot_img

Ultimele știri