Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum arată programul COP21. Cand vor fi Action Day și Sustainable Innovation Forum

La începutul săptămânii viitoare, începe COP21 – conferința ONU pe tema schimbărilor climatice. Vor avea loc negocieri dure pentru stabilirea unor obligații de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră, dar și dezbateri pe teme precum managementul pădurilor și al agriculturii, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, sustenabilitatea transportului, a clădirilor și a orașelor sau tehnologii verzi. Aflați care vor fi cele mai importante momente de la COP21.

COP21 program

Luni, 30 noiembrie 2015, începe la Paris cea de-a 21-a conferință a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice. Până pe 11 decembrie, 147 de lideri de state și reprezentanți ai guvernelor ONU vor negocia semnarea unui acord climatic pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Primele 2 zile ale conferinței vor fi și cele mai intense. Sunt planificate alocuțiuni ale șefilor de state, dezbateri între specialiști, autorități și reprezentanții mediului de afaceri, dar și evenimente conexe. Ulterior, vor începe negocierile propriu-zise, care vor fi realizate de tehnicieni. Iată întregul program al COP21:

În deschiderea COP21

În dimineața zilei de 30 noiembrie, ministrul de externe francez, Laurent Fabius, va fi ales președinte al COP21. În același timp, François Hollande – Președintele Franței – și Ban Ki-moon – Secretarul General al ONU – îi vor primi la Le Bourget pe șefii de stat și de guverne. După discursurile celor 3 lideri, și șefii de state și de guverne vor susține alocuțiuni.

Deschiderea Cop21

Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe lista șefilor de stat care urmează să ia cuvântul la Paris.

Evenimente tematice și Action Day

În timpul COP21, partenerii unui acord încheiat anul trecut, denumit Agenda de Acțiune Lima-Paris (LPAA), vor dezbate timp de 7 zile pe diverse tematici cu un puternic impact asupra evoluției climatice.

Pe 1 decembrie, managementul pădurilor și al agriculturii vor ocupa prim-planul discuțiilor. Pe 2 decembrie, agenda se va limita la identificarea și evaluarea soluțiilor de adaptare la efectele schimbărilor climatice. Ziua de 3 decembrie va fi dedicată transportului și clădirilor, iar cea de 4 decembrie – investițiilor private și gazelor cu efect de seră. Soluțiile energetice inovatoare și tehnologiile verzi vor fi subiectele de discuție ale zilei de 7 decembrie, iar inovațiile în afaceri – cele ale zilei de 8 decembrie.

Evenimentul central organizat în cadrul LPAA va fi Action Day. Va avea loc pe 5 decembrie și va cuprinde o sinteza a tuturor subiectelor propuse. Ziua va începe cu un mesaj de pe Stația Spațială Internațională.

0capture

La Action Day, vor participa personalități importante, ca președintele COP21 – Laurent Fabius, ministrul francez al mediului – Ségolène Royal, Secretarul executiv al UNFCCC – Christiana Figueres și Al Gore. În încheiere, vor vorbi Președintele Franței – François Hollande și Secretarul General al ONU – Ban Ki-moon.

Sustainable Innovation Forum

În perioada 7-8 decembrie, va avea loc și Sustainable Innovation Forum 2015, un eveniment despre care participanții cred că va aduce discuții inspiraționale și aplicate.

Directorul Executiv al United Nations Environment Program (UNEP), Achim Steiner, va explica rolul implicării sectorului privat în lupta împotriva schimbărilor climatice, va detalia acțiunile care trebuie întreprinse pentru ca statele să-și îndeplinească obiectivele legate de reducerea emisiilor și va arata cum va contribui COP21 la îndeplinirea celor 17 obiective referitoare la dezvoltarea sustenabilă (SDG).

Apoi, reprezentanți ai autorităților și ai unor companii private vor discuta pe teme precum: impactul stabilirii unui preț global pentru emisiile de carbon, îmbunătățirea eficienței energetice, sustenabilitatea orașelor, soluții de mobilitate urbană, energii regenerabile și oportunitățile oferite de tehnologii cu emisii reduse, managementul sustenabil al agriculturii, al apei și al pădurilor, inovarea de-a lungul lanțului de producție, oportunitățile oferite de economia circulară, implicarea consumatorilor în practici sustenabile sau măsurarea impactului pe care îl avem asupra mediului înconjurător.

La COP21, sunt așteptate în jur de 50.000 de persoane. Pentru a le atrage atenția asupra urgenței încheierii unui acord, organizatorii și ONG-urile de mediu au pregătit o serie de acțiuni conexe inedite. Printre acestea, menționăm folosirea mașinilor electrice pentru deplasările liderilor în timpul conferinței sau aducerea unor ghețari din Groenlanda pentru a atrage atenția asupra gravității topirii acestora, dar și zile tematice ca Ziua BINGO, Ziua Genului, Ziua Fermierilor sau Ziua generațiilor tinere și viitoare.

spot_img

Ultimele știri