Cum ne va ajuta UE să reducem deseurile textile

Auzim mai mereu despre colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje și despre reciclarea lor. Despre reciclarea textilelor se vorbește însă mai puțin. Recent, Uniunea Europeană a anunțat o investiție de 3,6 milioane de euro într-un program de reducere a emisiilor de carbon și a consumului de apă din sectorul industriei textile europene. Va fi implementat în 11 țări, printre care și România.

11_02_reciclare_textile

Se estimează că industria modei irosește între 10 și 20% dintre materialele textile pe care le prelucrează. Cu jumătate din producția mondială localizată în China, Hong Kong-ul trimite zilnic la groapa de gunoi 253 de tone de textile. La nivel global, deseurile textile constituie 5% din cantitatea totală de deșeuri.

Rata de reciclare a acestora este însă foarte mică. Conform Agenției Americane de Protecție a Mediului, refolosim doar 15% dintre deșeurile textile, deși 95% din ceea ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat. Prin reciclarea unui kilogram de bumbac, de exemplu, am putea economisi 20.000 de litri de apă. De atât este nevoie pentru a cultiva și a crește planta din care se obține un kilogram de bumbac.

În luna septembrie a acestui an, WRAP, o asociație britanică care militează pentru folosirea responsabilă a resurselor, a inițiat un program prin care și-a propus să reducă impactul de carbon și consumul de apă în sectorul industriei textile europene. Este vorba despre ”European Clothing Action Plan”, un program pentru care WRAP a obținut o finanțare de 3,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Cei responsabili cu implementarea lui intenționează să lucreze cu branduri, retaileri, producători, companii de reciclare, organizații caritabile și consumatori, pentru a dezvolta produse cu o durată de viață mai mare și pentru a adapta procesele, astfel încât să se consume mai puține resurse, iar deșeurile să poată fi valorificate pe linia de producție. În plus, vor să-i încurajeze pe consumatori să cumpere mai puțin și să folosească un timp mai îndelungat ceea ce au, dar și să nu mai arunce textilele, ci să le recicleze.

Astfel, inițiatorii speră să poată reduce cantitatea de textile care ajunge la groapa de gunoi cu 90.000 de tone, până în 2019. Programul va fi implementat în 11 țări din Uniunea Europeană, și anume în: Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie. În viitor, ar putea fi extins și în Asia.

Reducerea deșeurilor textile, o preocupare deja comună pentru unele branduri

Patagonia Inc., companie americană producatoare de echipamente “outdoor” profesionale, este renumită pentru încercarea sa de a-și reduce impactul asupra mediului. Pe lângă verificarea sustenabilității furnizorilor de materie primă și investiții în refacerea habitatelor folosite pentru producția acestor materii, Patagonia a desfășurat numeroase campanii pentru încurajarea refolosirii și reciclării produselor sale.

Worn Wear este una dintre aceste campanii. În cadrul ei, brandul încearcă să își convingă consumatorii să păstreze și să recondiționeze produsele uzate. Pentru aceasta, oferă tutoriale și kit-uri de reparare.

Un alt brand preocupat de reducerea textilelor irosite este H&M. Acum puțin timp, compania a lansat o linie de îmbrăcăminte din materialele reciclate colectate de la clienți începând cu anul 2013.

În plus, H&M a anunțat că va oferi granturi în valoare totală de 1 milion de euro pentru idei inovatoare, prin care compania își poate reduce deșeurile și poate „închide bucla” în procesul de producție.

 

Citește și:

YWASTE?, sculptura care arată câte textile ajung în depozitele de deșeuri

Haine ecologice care se pot închiria sau returna după purtare

spot_img

Ultimele știri