VIDEO Cum să-ți „crești” mâncarea acasă din celule vegetale

Creșterea alimentelor din celule vegetale în doar o săptămână ar putea reprezenta viitorul meselor. Conceptul este în curs de dezvoltare la Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda.

Ideea de creștere a celulelor de plante într-un bioreactor nu este nouă. Culturile de celule de plante au fost folosite în produsele cosmetice și pentru fabricarea produselor farmaceutice de zeci de ani. Însă prototipul de bioreactor CellPod este diferit, deoarece este proiectat pentru uz casnic, și poate produce o recoltă într-o săptămână.

În loc să folosim planta completă ca aliment vom lua doar o parte din ea. Culturile de celule au aceleași valori nutritive ca și planta originară. În unele cazuri, acestea ar putea fi surse chiar mai bune ale unor compuși bioactivi”, a declarat biologul Lauri Reuter.

Alimente create în CellPod seamănă mai degrabă cu fulgi de ovăz sau de cereale decât cu planta reală. În privința gustului, cercetătorii spun că unele alimente au un gust delicat și destul de neutru.

Creatorii CellPod consideră că ar putea avea un produs pe piață în termen de zece ani.

spot_img

Ultimele știri