Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum se adaptează pasările schimbărilor climatice

Este nevoie de mâini de dantelăreasă pentru a scoate micile zburătoare dintr-o plasă suspendată între arborii unei păduri de pin de pe coasta poloneză a Mării Baltice, un adevarat paradis pentru speciile de păsări migratoare. Ornitologul polonez Jaroslaw Nowakowski eliberează cu gesturi sigure și delicate aripile fragile ale unui aușel cu capul galben după care îl așează într-un mic sac de bumbac și îl duce până la un laborator amenajat în apropiere, sub un cort. Profesorul a declarat pentru AFP că studiile efectuate de Universitatea din Gdansk, în ultimii 55 de ani, arată o tendință îngrijorătoare în forma aripilor la anumite specii de păsări migratoare.

Aușel cu capul galben.
Aușel cu capul galben

„S-ar putea pune întrebarea de ce studiem de 55 de ani aceleași păsări. Dar, chiar și într-o astfel de perioadă scurtă de timp, aceste păsări au evoluat: forma aripilor s-a schimbat, deoarece păsările se adaptează la noile condiții climatice impuse acestora de încălzirea globală, de urbanizare, de defrișări. Evoluția este în fața ochilor noștri. Aceasta nu este o istorie a dinozaurilor”, a declarat Nowakowsk pentru AFP.

Cifrele din baza de date sprijină ideea evoluției acestor păsări, Nowakowski constatând că la unele specii forma ascuțită a aripilor, mai aerodinamice și cel mai potrivit adaptate pentru călătoriile foarte lungi, a evoluat spre o formă mai rotunjită, bună pentru zborurile pe distanțe scurte. Și toate acestea pentru că încălzirea globală a fost atât de bruscă în ultimii ani. Acesta este cazul în special în ceea ce privește pițigoiul mare , ale cărui aripi sunt rotunjite, potivit AFP.

Dacă vreodată se va răci brusc clima, aceste păsări nu vor putea fi capabile să migreze spre zone mai calde. În același timp, dacă încălzirea globală continuă și suprafața Saharei se va extinde, unele specii de păsări nu vor mai fi capabile să zboare peste acest deșert. „Prin intermediul studiilor noastre, am pus dovezile pe masă și putem alerta opinia publică. Dar fără mare efect, în general”, a mai spus ornitologul polonez.

spot_img

Ultimele știri