Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

De 2 ori mai multe inundații înregistrate în Europa, în ultimii 35 de ani

Numărul de inundații dezastruoase, pentru care firmele de reasigurări au plătit despăgubiri, au crescut semnificativ comparativ cu anii 1980. Atunci, au avut loc doar 12 inundații, pe când în 2016 s-au înregistrat 30. Avertismentele vin din partea celei mai mari companii de reasigurări din lume (Munich Re), citată de The Guardian.

inundații schimbări climatice

În 2016, au avut loc 384 de dezastre provocate de inundații la nivel global. Numărul este de cel puțin 6 ori mai mare față de cel raportat pentru anul 1980, când au existat 58 de inundații devastatoare.  Specialiștii au identificat două cauze potențiale: schimbările climatice și lipsa măsurilor de protecție împotriva inundațiilor în țările aflate în curs de dezvoltare.

Schimbările climatice, de vină pentru multe dezastre naturale

În Europa, numărul inundațiilor provocate de ploile abundente a crescut mai mult decât cel al inundațiilor provocate de revărsarea râurilor. Totodată, a crescut și intensitatea furtunilor. Astfel, 8 din 10 dintre cele mai mortale catastrofe naturale înregistrate în Europa din 1980 și până azi s-au petrecut în ultimii 13 ani.

Experții Munich Re cred că fenomenele s-au înmulțit și s-au intensificat din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră generate în activitățile umane. Ei estimează că 90% dintre catastrofele naturale înregistrate în ultimii 35 de ani au fost provocate de schimbările climatice, unul din 2 incidente fiind cauzat de fenomene meteo.

Schimbările climatice ne vor afecta din ce în ce mai tare

Se pare că pentru fiecare grad Celsius suplimentar, pământul reține cu 6% mai multă umiditate. Astfel, crește intensitatea furtunilor. Circulația aerului s-a modificat și ea, curenții tropicali ajungând și la latitudini ceva mai nordice decât înainte. Astfel, din 1950, cantitatea de precipitații anuale a crescut în Nordul Europei, dar a scăzut în zona mediteraneană. Specialiștii cred că trendul va continua, iar sudul Europei se va confrunta în curând cu o climă asemănătoare celei aride din nordul Africii.

Cercetătorii europeni estimează că, dacă vom continua trendul de producție și consum actual, cel puțin jumătate de milion de europeni vor fi afectați de inundații în fiecare an, începând cu 2050. Până în 2080, numărul s-ar ridica la un milion.

Impactul economic al fenomenului trebuie și el luat în calcul. Compania Munich Re estimează pierderi de 175 de miliarde de dolari cauzate de dezastrele de anul trecut. Asigurările au acoperit doar 50 de miliarde.

spot_img

Ultimele știri