Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

De unică folosință: de ce consumatorii preferă apa la PET

În articolul anterior din serialul „De unică folosință”, am explicat cum am ajuns să consumăm 50 de miliarde de sticle de plastic anual. O mare parte dintre PET-urile care ajung să polueze pământul, mările și oceanele au conținut, se pare, apă. În acest articol, am încercat să aflăm de ce preferă consumatorii să cumpere apă îmbuteliată, în locul unor variante mult mai ieftine.

apă îmbuteliată PET
Foto: foodandwaterwatch.org

 

Consumul de apă la PET a crescut în mod accelerat în ultimii ani, potrivit unui raport realizat în 2015 de Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate (IWBA). 2008 și 2009 au fost singurii ani în care s-au înregistrat scăderi. Din 2010, însă, vânzările au revenit pe trend pozitiv. În 2015, s-au înregistrat cele mai mari creșteri din 2006 și până în prezent, comercializându-se doar în SUA peste 44 de miliarde de litri de apă. Totodată, vânzările de băuturi răcoritoare au scăzut pentru al 11-lea an consecutiv.

În România, situația nu este însă la fel de gravă ca în alte țări europene. Potrivit statisticilor organizației Euro­pean Federation of Bottled Waters (EFBW), consumăm doar 82 de litri de apă îmbuteliată pe an (225 ml pe zi), în timp ce media europeană este de 110 litri. 17 țări consumă totuși mai puțin decât noi.

apă îmbuteliată PET

Fie că este vorba despre apă sau băuturi răcoritoare, majoritatea lichidelor pe care le consumăm vin ambalate în PET-uri. Pentru consumatori, acest aspect pare mai degrabă secundar, contând mai ales propria sănătate. Sau iluzia obținerii ei.

De ce preferă consumatorii apa la PET: studii

În studiul IWBA amintit, se menționează principalele motive pentru care consumatorii preferă apa îmbuteliată. Printre acestea, se numără: siguranța (în comparație cu alte surse considerate mai puțin benefice pentru sănătate), comoditatea utilizării (datorată ambalajului PET incasabil și de mărimi diferite) și prețul (mai mic decât în cazul altor băuturi). Potrivit site-ului bottledwatermatters.org, consumatorii preferă apa la PET din cauza caracteristicilor apei de la robinet, ale cărei gust, miros și culoare îi nemulțumește.

Un alt studiu, de această dată realizat în Marea Britanie, confirmă concluziile anterioare. Suplimentar, cercetătorii britanici menționează ca factori de decizie încrederea în companiile care îmbuteliază apa și calitatea apei din zona lor.

Pentru a afla dacă motivele identificate în studii internaționale sunt valabile și pentru România, am discutat cu mai mulți consumatori de apă îmbuteliată. Iată ce am descoperit.

De ce preferă unii români apa la PET: opinii

Gustul de clor și impuritățile din apa de la robinet sunt principalii factori care îi determină pe consumatorii cu care am discutat să cumpere apă îmbuteliată.

Beau apa cumpărată, în sticlă de plastic, pentru că nu am încredere în apa de la robinet, care are un gust ciudat și o culoare netransparentă”, a fost răspunsul unui consumator din București, sector 3. Un altul spune că apa îmbuteliată are alt gust decât cea de la robinet și nu a avut până acum interesul suficient de mare încât să investească într-un filtru, pentru a-i schimba gustul.

Nemulțumirea față de apa de la robinet din capitală a fost confirmată și de alți bucureșteni. Un locuitor din sectorul 1 a afirmat, sigur pe sine, că „apa de la robinet este plină de impurități”, spre deosebire de cea din comerț, care „nu are gust”. Un alt locuitor al sectorui 3 a afirmat că nu îi place apa de la robinet, „pentru că are gust de clor și este ruginie”. Nici în sectorul 4 situația nu pare mai bună. O persoană spune că apa de la robinet are „un gust ciudat” și că o preferă pe cea îmbuteliată pentru că are „o anumită compoziție chimică și conține mai multe săruri”. Celor nemulțumiți de apa de la robinet li se alătură două consumatoare din Ilfov. Prima bea apă îmbuteliată pentru că în ea are încredere, „fiind testată”, iar cea de-a doua este nemulțumită de gustul și de impuritățile din apa de la robinet, pe care totuși ar bea-o dacă ar fi filtrată.

Nu doar apa de la robinet din București este respinsă de consumatori. Iată ce a declarat o clujeancă:

Nu cred ca protocolul de curățare al apei este respectat. Nu e o chestie verificată, e mai mult o chestie bazată pe experiențe personale. Din aceasta cauză, în momentul în care gust apa de la robinet îmi fac singură greață și îmi vine să vărs. O folosesc pe post de apă de băut doar în cazul în care nu am apă îmbuteliată, dar doar dacă o fierb și îmi fac ceai.

apă îmbuteliată PETFoto: banthebottle.net

Nu toți respondenții au fost însă atât de categorici. O consumatoare din Galați recunoaște că, uneori, mai bea și de la robinet.

Apa de la robient are un gust rău, de clor. Dar nu e ca și cum dacă nu am apă îmbuteliată prefer să mor de sete în loc să beau de la robinet, cum face prietenul meu. Nu cred că mori din cauza aceasta. Cel puțin, nu imediat.

Unul dintre respondenți s-a documentat temeinic înainte de a alege. Deși consumă mai ales apă la PET, cumpără din când în când și apă la sticlă de sticlă. Totodată, recunoaște că bea și apă de la robinet dacă i se termină cea îmbuteliată. În viitorul apropiat, plănuiește să își cumpere un purificator.

Consum apă îmbuteliată pentru a evita metalele din apa de la robinet. Am un vecin care lucrează în laboratoare de chimie neutre și a testat apele din comerț. Mi-a zis care este cea mai bună. Am făcut și un experiment de electroliză și a fost mult mai nasoală apă de la mine (de la robinet, n.r.) decât cea îmbuteliată. Iar 2-3 ape îmbuteliate diferite au avut valori diferite.

Unii respondenți au dat vina pe obișnuiță, iar alții nici măcar nu și-au pus problema să-și justifice alegerea. Cert este că toți consumatorii de apă îmbuteliată generează PET-uri. Iar România are, să nu uităm, o rată de reciclare a deșeurilor municipale de doar 13%. Ținta este de 50%, până în 2020.

apă îmbuteliată PET
Foto: earthjustice.org

În articolele viitoare din serialul „De unică folosință”, vom prezenta și părerile unor specialiști privind calitatea apei îmbuteliate și a celei de la robinet.

spot_img

Ultimele știri