Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

16 transporturi ilegale de deșeuri nereciclabile, oprite la graniță de autorități

Garda de Mediu și Poliția de Frontieră au reușit să depisteze luna trecută 16 tiruri cu deșeuri nereciclabile. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer. Deșeurile proveneau din Germania, Austria și Ungaria și ar fi urmat să fie introduse ilegal în România de către 6 operatori economici care gestionează deșeuri, pentru a fi depozitate la gropile de gunoi. Pentru 3 dintre aceștia, au fost făcute sesizări penale, o anchetă fiind în acest moment în desfășurare.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer

„Este ilegal, există atât legislație românească, cât și europeană, care împiedică aceste practici. Se pot importa deșeuri verzi, dar nu care să ajungă pe gropile de gunoi”, a declarat ministrul.

Controalele au fost efectuate în perioada 16 – 24. Cele 16 tiruri depistate conțineau 300 de tone de deșeuri mixte, reziduale, care erau destinate eliminării, iar nu valorificării. Practica este strict interzisă la nivel european. 40% dintre deșeuri urmau să fie preluate de un singur operator economic. După verificări, autoritățile au făcut sesizări penale în cazul a 3 operatori, unde au găsit ilegalități pe termen lung. Deocamdată, autoritățile nu au comunicat numele operatorilor, ancheta fiind în desfășurare.

deseuri nereciclabile

Nu mai putem fi groapa de gunoi a Europei

Pașca-Palmer a explicat că, în lipsa unei legislații care să taxeze depozitarea la groapă, aceste incidente s-ar putea repeta. Operatorii din străinătate, unde depozitarea la groapă este scumpă, căută soluții pentru a evita să plătească pentru deșeurile nereciclabile generate. Totodată, reciclatorii din România sunt tentați să îi ajute în continuare pe cei din țări străine. Asta în principal pentru că, la noi, depozitarea la groapă nu costă.

Soluția, potrivit ministrului, este introducerea unor taxe pentru depozitarea la groapă. Acest lucru ar urma să se întâmple începând cu 1 ianuarie 2017. Pașca-Palmer a mai agăugat că „a existat o rezistență pe a pune un preț pe deșeuri”, dar măsura va fi implementată. „Nu vom accepta import deșeuri care nu sunt verzi” și, astfel, România nu va mai fi „groapa de gunoi a Europei”, a adăudat aceasta . Totodată, a avertizat Garda de Mediu, Poliția și Vama că trebuie să colaboreze, să fie vigilenți și să controleze aplicarea legislației.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe organizate astăzi de Let’s Do it, Romania!. Reprezentanții asociației au anunțat noi acțiuni de curățenie și o campanie de educare pe tema deșeurilor.

deseuri nereciclabile toti

spot_img

Ultimele știri