EAT SMART: Planificarea cumpărăturilor reduce risipa alimentară

Nevoia unor campanii de educare pentru prevenirea risipei alimentare și încurajarea comercializării alimentelor locale au fost două dintre temele dezbătute în cadrul conferinței Eat Smart.

risipa alimentară

Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională din România, a subliniat câteva aspecte foarte importante de care trebuie să țină cont consumatorii pentru a preveni risipa alimentară:

Trebuie planificat meniul zilei. La începutul săptămânii trebuie să stabilim ce ar vrea fiecare membru al familiei să mănânce și în funcție de asta să facem cumpărăturile, cu o marjă de eroare de plus minus 10 la sută, în așa fel încât dacă trebuie să aruncăm ceva, să fie minimum. Și dacă rămâne ceva, să încercăm să le salvăm. Putem conserva, congela, putem face piure sau fructele le putem adăuga în prăjituri. În plus, să mâncăm local, cu alimente din piață

Aceasta a mai evidențiat importanța actului de a dona alimente, dar mai ales puterea exemplului în cadrul familiei: „Dacă un copil o vede pe mamă că aruncă jumătate de măr, în loc să îl folosească la o prăjitură, atunci și el va arunca cu mare ușurință”.

Produsele locale, pe masa românilor

Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food în România, și-a exprimat opinia pro biodoversitate pe piața legumelor, susținând că ar trebui să favorizăm soiuri locale de plante.

Să mâncăm local, căci așa favorizăm economia locală. Slow food înseamnă să favorizăm mâncarea gătită versus alimentele procesate, pentru ca mâncarea gătită mai are și o componentă socială, pentru că aduce familia împreună.

Asociația Ateliere Fără Frontiere are în desfășurare un proiect pilot de colectare de deșeuri de fructe și legume din trei magazine, iar numai în câteva luni au fost strânse 150 de tone de legume și fructe.

„Din acestea, cel puțin 10% sunt încă foarte bune, pentru că dacă dintr-un sac de cartofi, trei cartofi sunt stricați, retailerul aruncă tot sacul. Următoarea fază este să facem un produs pilot de reutilizare a fructelor și legumelor, să triem o parte din ele și să le donăm către organizații sau să le vindem către cei care fac mâncare. Militez pentru reutilizare nu doar pentru cei excluși și săraci, ci pentru toată lumea”, a afirmat Raluca Ouriaghli, directorul executiv al asociației.

spot_img

Ultimele știri