Efectele Directivei privind eficiența energetică, resimțite abia din 2015

Conform Directivei UE privind eficienta energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafața totală a clădirilor încălzite și/sau răcite deținute și ocupate de administrația sa centrală se renovează anual. Despre efectele acestei Directive în piața de construcții, dar si despre provocările în reabilitarea clădirilor de patrimoniu citiți în interviul acordat Green Report de către Cezar Margine, responsabilul de marketiang al Tassullo în România.

În opinia dumneavoastră când se vor simți primele efecte ale acestei directive în piața materialelor/soluțiilor de construcții eficiente energetic din România?

Efectele Directivei UE nr. 27/2012 se pot simți chiar din acest an printr-o intensificare a cererii de materiale de construcții pentru termosisteme, dar, în mod sigur, raportându-ne strict la efectele directivei în cauză, un efect mai puternic se va simți de-abia din 2015.

Cât de mult va influența redresarea sectorului de construcții?

Procentul de 3% care reprezintă numărul minim de clădiri ale administrației publice care trebuie reabilitate termic este un procent prea mic și, bineînțeles, nu poate redresa un sector de construcții aflat într-o evoluție liniara, cu influențe de contracție. Dacă ne gândim în ansamblu sicoroboram această directivă cu necesitatea de rabilitare termică a clădirilor de locuințe (reabilitare făcută de primarii, individual sau pe fonduri europene), observăm că acest număr de clădiri este foarte mare și poate face diferența care va reprezenta o redresare a sectorului de construcții. Să nu uităm că alt factor important este creșterea disponibilității de consum a persoanelor (fie ele persoane fizice sau investitori).

Care sunt cele mai eficiente soluții/materiale de construcții folosite pentru eficientizarea energetică a clădirilor?

Pentru mărirea eficienței energetice a clădirilor, Tassullo poate furniza o gamă completă de sisteme de termoizolare. În afară de clasicul sistem pe bază de polistiren, Tassullo oferă sisteme avansate de termoizolare, în funcție de fiecare specific de clădire și de fiecare climat al zonei în care se afla clădirea respectivă: vorbim de sisteme avansate de termoizolare pe bază de vata minerală, pluta naturală, lemn mineralizat, silicat de calciu sau tencuieli termoizolante.

Care sunt provocările în reabilitarea clădirilor administrative, ținând cont că acestea sunt în case vechi, naționalizate cu o anumită arhitectura?

Reabilitarea clădirilor vechi reprezintă o provocare mare, la care Tassullo oferă un răspuns pertinent și profesionist. Dacă vorbim despre restaurarea zidăriei, în profunzime sau aparenta, Tassullo poate oferi o gamă largă de materiale pentru restaurare, produse pe bază de var hidraulic natural certificat NHL 5 și NHL 3,5. Aceste produse nu conțin ciment, doar var hidraulic natural, un liant careinlocuieste cimentul cu succes în procesele de restaurare a clădirilor vechi și a monumentelor istorice, deoarece conferă produselor flexibilitate,permeabilitate la vaporii de apă și rezistența în timp.

Care sunt provocările în reabilitarea termică a clădirilor administrative?

Dacă vorbim despre reabilitarea termică a clădirilor vechi, cu forme arhitecturale curbe, propunerea Tassullo este sistemul de termoizolare
Termo-Tass pe bază de tencuială termoizolantă aplicată mecanizat, produs care poate lua orice formă arhitecturala se dorește. Acest sistem este avantajos datorită faptului că este mult mai rezistent la compresiune față de un sistem clasic, este mult mai ușor și rapid de aplicat, lasa peretele să respire.

spot_img

Ultimele știri